Villkorsändring bolån

När du tecknar ett bolån omfattas det av en hel del villkor. Med tiden kan dessa villkor komma att förändras. Men vilka ändringar kan komma att ske och vad är det då viktigt att tänka på som låntagare? Här reder vi ut alla frågetecken kring villkorsändringar av bolån.

Vad menas med villkorsändring?

I samband med att du tar ett bolån har du möjlighet att välja mellan en fast eller rörlig ränta.

Det förstnämnda innebär att du binder lånet under en viss tid, exempelvis 3–5 år, i utbyte mot en fast ränta under hela perioden.

Det sistnämnda innebär att räntan kan förändras med tiden. Den kan röra sig både upp och ner.

För att lära dig ännu mer om dessa begrepp rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel där vi redogör för skillnaden mellan fast och rörlig ränta på bolån.

Om du väljer att binda ditt lån sker en villkorsändring i samband med att bindningstiden håller på att löpa ut.

Vad händer när bolånet villkorsändras?

När bindningstiden på ditt bundna lån löper ut, brukar den automatiskt gå över till rörlig ränta på villkorsändringsdagen. Det är sedan upp till dig att avgöra om du vill binda ditt lån och din ränta på nytt eller om du vill fortsätta med den rörliga räntan.

Notera däremot att detta kan variera mellan olika långivare. Kontrollera därför vad som gäller för just dig!

Vad behöver man göra när bolånet villkorsändras?

Som tidigare nämnts innebär villkorsändringen att bolånet automatiskt övergår till en rörlig ränta. Gör du inget aktivt val fortsätter lånet att omfattas av rörlig ränta. Rent teoretiskt behöver du således inte göra någonting när ditt bolån villkorsändras.

Med det sagt kan det däremot vara en bra tidpunkt att fundera över vilket av de två alternativen som kan vara bäst att välja framöver – fast eller rörlig ränta?

Det kan också vara en bra tidpunkt att förhandla med långivaren om en ränterabatt.