Vad är snittränta och listränta?

Om du är i färd med att köpa en bostad har du troligtvis kommit över begreppen ”snittränta” och ”listränta”. Men innebär egentligen dessa begrepp och vad skiljer dem åt? Det tänkte vi reda ut här.

Vad är listränta?

Listränta är den ränta som banker och andra långivare har som utgångspris på sina bolån. Det är oftast denna ränta som man brukar visa upp utåt, exempelvis i sin marknadsföring eller på sin hemsida.

Hos de allra flesta långivare har du möjlighet att få ner räntan genom att exempelvis uppvisa god kreditvärdighet och låg belåningsgrad, vilket innebär att listräntan inte nödvändigtvis behöver vara den ränta som du får i slutändan.

Med anledning av detta kan det vara en bra idé att se på listräntan som ett prisförslag eller en indikation på vilken högsta ränta som en långivare kan erbjuda dig.

Vad är snittränta?

Under 2015 infördes nya regler som innebär att banker och andra långivare måste kunna redovisa vilka genomsnittsräntor de har på sina bolån. Eftersom informationen ska vara aktuell måste långivaren uppdatera genomsnittsräntan, även kallad snitträntan, månadsvis.

Till skillnad från listräntan, som kan ses som långivarens högsta ränta, anger alltså snitträntan den genomsnittliga boräntan som de gett sina kunder under föregående månad. Denna siffra ger dig således en bättre uppfattning om vilken ränta som kunderna faktiskt fått, och som förhoppningsvis även du kan förvänta dig att få.

Skillnaden på listränta och snittränta

Listräntan är den ränta som banker och andra långivare utgår ifrån, d.v.s. den dyraste räntan som de kan erbjuda dig.

Snitträntan anger vilken genomsnittlig boränta som långivaren har gett sina kunder under föregående månad.

Kom ihåg att det är många faktorer som avgör din ränta

Som vi varit inne på tidigare går det många gånger att få en lägre ränta än den listräntan som anges. Detta är däremot ingen självklarhet. Det är många faktorer som avgör vilken ränta du faktiskt får i slutändan. Den kan således skilja sig även från snittet.