Vad är nominell ränta?

Om du är i färd med att köpa en ny bostad har du troligtvis kommit över begreppet ”nominell ränta”. Men vad innebär egentligen detta? Här reder vi ut allt du behöver veta om nominell ränta.

Vad innebär nominell ränta?

När du ska ta ett lån, vare sig det gäller ett bolån eller ett privatlån, behöver du betala en avgift till långivaren. Denna avgift brukar kort och gott kallas för ränta i folkmun, men det är alltså detta som är den nominella räntan.

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta

Som tidigare nämnts är nominella räntan den kostnad som långivaren tar ut för att du ska få låna pengar. I samband med att du tar ett lån tillkommer det däremot ytterligare kostnader som exempelvis amortering, uppläggningsavgifter, aviavgifter och liknande.

Den faktiska kostnaden för vad du får betala för ditt bolån blir således högre än den nominella räntan och kallas därför effektiv ränta.

Det faktiska priset som du får betala för att låna pengarna blir således högre än den nominella räntan och kallas därför effektiv ränta.

Mer information om det sistnämnda hittar du på vår sida ”Vad är effektiv rända vid bolån?”.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela är alltså den nominella räntan den procentandel av den totala skulden som du ska betala till långivaren varje år.

Hur räknar man ut den nominella räntan?

Den nominella räntan brukar alltid kommuniceras av banken och anges i procent.

Låt säga att du har tagit ett bostadslån om 2 000 000 kronor.

Den nominella räntan som du har fått av banken uppgår till 3 procent.

För att räkna ut den nominella räntan multiplicerar du således lånebeloppet (2 000 000) med räntesatsen (3 procent), vilket ser ut på följande sätt:

2 000 000 x 0,03 = 6 000

Detta innebär att du i kronor kommer att betala 6 000 kr i nominell ränta varje år.

I och med att du kommer vara tvungen att amortera på ditt lån samt betala eventuella uppläggnings- och aviavgifter, kommer den effektiva räntan att vara högre.