Vad är ett grönt bolån?

Om du är i färd med att köpa en ny bostad finns det en chans att du har kommit över begreppet gröna bolån. Men vad är egentligen ett grönt bolån? Här reder vi ut alla frågetecken.

Vad innebär ett grönt bolån?

Begreppet gröna bolån är förhållandevis nytt och erbjuds numera av en växande skara långivare och banker. I korta drag innebär det att du som har eller planerar att köpa ett energieffektivt boende ges möjlighet att få rabatt på din bolåneränta.

Exakt hur stor rabatt man har möjlighet att få på sin bolåneränta kan variera mellan olika långivare. Vanligtvis brukar rabatten däremot uppgå till 0,10 procentenheter.

Vad krävs för att man ska kunna ta ett grönt bolån?

På samma sätt som rabattens storlek kan variera från långivare till långivare, kan även kraven för att få ta ett grönt bolån variera mellan olika aktörer.

I grund och botten handlar det om att bostaden, vare sig det handlar om en villa, lägenhet eller fritidshus, måste vara miljövänlig och energieffektiv.

Med det sagt måste man vanligtvis kunna uppvisa att bostaden uppfyller minst ett av följande krav:

  • Att det finns en giltig energideklaration (i enlighet med Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014) som uppvisar energiklass A, B eller C.
  • Att bostaden är Svanenmärkt enligt Miljömärkning Sverige
  • Att bostaden är ett certifierat Passivhus enligt Passive house Institute
  • Att byggnaden innehar en guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council

Som tidigare nämnts kan kraven och villkoren variera mellan olika långivare. Det gäller därför att kontrollera vad som gäller för just dig.

Vilka är fördelarna med ett grönt bolån?

En av de främsta fördelarna med ett grönt bolån är såklart att du har möjlighet att få rabatt på din bolåneränta. Det innebär däremot mycket fler fördelar än så. I grund och botten är det ju faktiskt ett kvitto på att du bor i en energieffektiv och miljövänlig bostad. Det gröna bolånet gynnar därför både privatekonomi och miljö!