Vad är effektiv ränta vid bolån?

Om du är i färd med att låna pengar till ett bostadsköp, har du troligtvis kommit över begreppet ”effektiv ränta”. Men vad innebär egentligen detta? Här reder vi ut all du behöver veta om effektiv ränta.

En introduktion till ränta

Ränta är ett begrepp som används för att beskriva den kostnad som du som konsument får betala när du lånar pengar från en långivare, exempelvis banken. Med andra ord skulle man kunna säga att det är den avgift som du är tvungen att betala för att få låna pengarna.

Det finns däremot flera olika typer av räntor.

Som nämnts inledningsvis kommer vi här att fokusera på det som kallas för effektiv ränta!

Vad menas med effektiv ränta?

Effektiv ränta är ett begrepp som används för att beskriva den totala kostnaden för ett lån, d.v.s. hur mycket det kommer att kosta dig i slutändan.

I den effektiva räntan ingår alltså fler kostnader än enbart räntekostnaden. Den innehåller även amorteringskostnader, uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra alla andra kostnader som är kopplade till bolånet.

Givetvis är inte oförutsedda kostnader som påminnelseavgifter och inkassoavgifter inräknade i den effektiva räntan.

Därför är det viktigt att kontrollera den effektiva räntan

När du ska teckna ett bolån är det viktigt att kontrollera hur mycket den effektiva räntan uppgår till. I och med att den inkluderar alla kostnader för lånet ger den nämligen en mer rättvis bild av hur mycket du kommer vara tvungen att betala.

Så gör du för att beräkna den effektiva räntan

För att beräkna den effektiva räntan adderar du räntan (den ränta du ser, exempelvis 3%) med de övriga avgifterna som tillkommer (exempelvis amorteringskostnader, uppläggningsavgifter, aviavgifter).

Trots att man vet vilka kostnader man ska addera för att räkna ut den effektiva räntan, kan det vara krångligt att göra detta på egen hand. Som tur är måste banker och långivare numera redovisa den effektiva räntan, vilket gör det hela betydligt enklare.