Vad är bolån med räntetak?

Om du är i färd med att låna pengar till en bostad har du kanske kommit över begreppet ”räntetak”. Men vad menas egentligen med ett bolån med räntetak? Här reder vi ut alla frågetecken.

Räntetak – vad är det?

Ett räntetak är kort och gott en garanti för att du aldrig behöver betala mer ränta än den som fastställts.

Så fungerar det i praktiken

Bolån med räntetak är baserade på en rörlig ränta som justeras var tredje månad. Något som innebär att räntan både kan minska och öka med tiden. Har du däremot kommit överens med långivaren om ett räntetak behöver du aldrig betala mer än den bestämda summan, även om räntan skulle bli högre.

Låt säga att du ska ta ett bolån och har kommit överens med långivaren, exempelvis banken, om ett lånetak på 2 procent. Efter ett år har den rörliga räntan däremot stigit till 4 procent. Trots detta behöver du inte betala mer än de 2 procent, d.v.s. taket, som ni har kommit överens om.

Skulle det å andra sidan vara så att räntan istället sjunker till exempelvis 1 procent, behöver du endast betala 1 procent i ränta. Något som alltså innebär att dina månatliga kostnader sjunker.

Räntetak – en trygghet för låntagaren

En av de främsta fördelarna med räntetak är att det medför en ökad trygghet för dig som låntagare. Du vet vad din månadskostnad maximalt kommer att vara, samtidigt som den kan bli lägre om räntan skulle sjunka!

Detta bör du veta om räntetak

Att ta ett bolån med räntetak är såklart inte gratis och det är inte heller alla långivare som erbjuder denna typ av lösning. De som gör det tar ut en premie av dig som låntagare, vilken vanligtvis baserar sig på avtalets längd, nuvarande och framtida ränteläge.

Förutom att du blir tvungen att betala en premie är du också tvungen att binda lånet på minst två år. Skulle du av någon anledning vilja säga upp lånet innan bindningstiden löpt ut, blir du tvungen att betala en så kallad ränteskillnadsersättning.