Vad är amortering?

När du tar ett lån behöver du amortera. Men vad är egentligen amortering? Det tänkte vi reda ut här.

Vad menas med amortering?

En amortering är kort och gott en avbetalning på en skuld.

Att amortera kan innebära att man betalar tillbaka hela eller delar av lånebeloppet, vilket för oss in på nästa område – amorteringsmodeller.

Det finns olika typer av amorteringsmodeller. Den vanligaste modellen kallas för rak amortering och innebär att man betalar av lånet med ett lika stort belopp vid varje betalningstillfälle. Det är exempelvis denna modell som används vid avbetalningar på bolån.

När man pratar om amortering tänker också de flesta på det sistnämnda – bolån. Detta är inte särskilt konstigt eftersom vi i Sverige har något som kallas för amorteringskrav, vilket innebär att man är tvungen att betala tillbaka en viss procent av sitt bolån varje år.

Vad är amorteringskrav?

Amorteringskravet infördes den 1:a juni 2016 och innebär att alla som tecknade ett bolån med en belåningsgrad över 50 procent efter detta datum måste betala tillbaka en viss procent av sitt lån varje år.

Hur mycket måste man amortera?

Hur mycket du är tvungen att amortera beror på hur stor din belåningsgrad är.

Om din belåningsgrad är mellan 50–70 procent är du tvungen att amortera 1 procent av lånebeloppet varje år.

Om din belåningsgrad överstiger 70 procent är du tvungen att amortera 2 procent av lånebeloppet varje år.

Skulle det vara så att du har en dina skulder överstiger din årsinkomst (innan skatt) med 4.5 gånger behöver du amortera ytterligare 1 procent.

Man bör däremot vara medveten om att detta är vad som gäller enligt rådande regelverk. Över tid kan således dessa bestämmelser komma att förändras. Det gäller därför att kontrollera vad som gäller vid den tid som du planerar att ta ett bolån.

Kan man välja att amortera mer?

Ja, du kan välja att amortera mer på dina lån.