Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

När man ska köpa en ny bostad kommer man i kontakt med en rad olika begrepp. Handpenning och kontantinsats är två av dem. Många tror att dessa betyder samma sak, men så är inte fallet. Men vad är egentligen skillnaden mellan handpenning och kontantinsats? Här reder vi ut alla frågetecken.

Vad är handpenning?

Handpenningen är en förskottsbetalning som betalas till mäklaren / säljaren av en bostad. Den uppgår vanligtvis till 10 procent av bostadens pris och fungerar som en sorts säkerhet.

Genom att betala en handpenning kan mäklaren och säljaren av bostaden försäkra sig om att du är en seriös köpare och förbinder dig att köpa lägenheten eller villan.

Så räknar du ut handpenningen

Hur stor handpenningen är kan variera från fall till fall. I de allra flesta fall uppgår den däremot till 10 procent. Om så är fallet för dig, och du ska köpa en bostad som kostar 2 500 000 kronor, uppgår handpenningen till 250 000 kronor (2 500 000 x 0,1).

Så kan du finansiera handpenningen

Som du kan se från ovanstående exempel uppgår vanligtvis handpenningen till hundratusentals kronor. När du ska betala denna summa har du huvudsakligen två olika alternativ – att finansiera handpenningen med ditt sparkapital eller ta ett lån, vilket brukar kallas för handpenningslån.

Vad är kontantinsats?

Enligt rådande regelverk får ett bolån som mest uppgå till 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du kunna finansiera på egen hand. Och det är alltså detta som kallas för kontantinsats.

Så räknar du ut kontantinsatsen

Som nämnts ovan måste kontantinsatsen uppgå till minst 15 procent av bostadens värde. Du kan givetvis välja att betala en större kontantinsats än så, men för enkelhetens skull kommer vi här att räkna med 15 procent.

Låt säga att du ska köpa en bostad för 3 000 000 kronor. Kontantinsatsen blir då 450 000 kronor (3 000 000 x 0,15).

Så kan du finansiera kontantinsatsen

Generellt sett ska kontantinsatsen finansieras med ditt eget sparkapital. En del långivare erbjuder däremot möjligheten att låna även till denna kostnad. Något som du kan läsa mer om i vår tidigare artikel där vi besvarat frågan ”Kan man låna till kontantinsatsen?”.

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

Handpenningen är en förskottsbetalning som vanligtvis uppgår till 10 procent av bostadens pris. Den betalas till mäklaren / säljaren och fungerar som en säkerhet för att du ska köpa bostaden.

Kontantinsatsen uppgår till 15 procent av bostadens pris och är en förutsättning för att man ska få ta ett bolån och uppnå kraven för bolånetaket.