Skillnad mellan bolån och privatlån

När man ska låna pengar finns det olika typer av låneformer. De två vanligaste är bolån och privatlån. Men vad är egentligen skillnaden mellan ett bolån och ett privatlån? Det tänkte vi reda ut här.

Vad är ett bolån?

Precis som namnet antyder tas denna typ av lån när man ska köpa en bostad, vare sig det gäller en villa, en lägenhet eller ett fritidshus. Det som är unikt för denna typ av lån är att långivaren, exempelvis banken, tar bostaden som säkerhet.

Att låna pengar med detta upplägg är fördelaktigt för både långivare och låntagare. För långivaren innebär det en större trygghet, vilket i sin tur medför att man kan erbjuda låntagaren bättre lånevillkor.

Med bättre lånevillkor menar vi framförallt lägre ränta.

Andra saker som är fördelaktiga med denna typ av lån är att du har möjlighet att göra ränteavdrag på bolån, vilket innebär att staten betalar tillbaka en del av dina räntekostnader i samband med skatteåterbäringen.

Vad är ett privatlån?

Till skillnad från ett bolån, där man lånar med bostaden som säkerhet, tas ett privatlån utan någon säkerhet. Detta innebär att långivaren tar en större risk och därav inte kan erbjuda samma fördelaktiga lånevillkor.

Ett privatlån är exempelvis vanligt att ta om man ska köpa en bil, båt, motorcykel eller något annat fordon. Det kan också användas när man vill göra renoveringar hemma och inte har utrymme för att låna upp på bostaden.

Detta är däremot bara några exempel på vad ett privatlån kan användas till, då det i praktiken kan användas till i princip vad som helst.

Skillnaden mellan ett bolån och ett privatlån

Det som huvudsakligen skiljer ett bolån från ett privatlån är att det förstnämnda tas med bostaden som säkerhet, medan det sistnämna tas utan någon säkerhet. Med anledning av detta är räntan på bolån betydligt lägre än på privatlån.