Sänka lånekostnader

5 tips för att sänka dina lånekostnader

Att sänka sina lånekostnader kan leda till att man sparar tusenlappar varje månad. Och vem vill inte göra det? Nedanför har vi samlat en handfull tips och råd som kan hjälpa dig att sänka dina månatliga lånekostnader:

1. Samla dina lån hos en och samma långivare

Ju fler bankaffärer du har samlat hos en och samma långivare, desto bättre lånevillkor kan de oftast erbjuda dig. Ett bra tips för att minska sina lånekostnader är således att samla alla lån hos en och samma långivare!

2. Förhandla om en ränterabatt

De allra flesta låntagare är rädda för att prata med sin bank och nöjer sig oftast med den ränta som man initialt har blivit erbjuden. Man tror helt enkelt att det inte finns utrymme för förhandling. Så är däremot inte fallet. Faktum är nämligen att många långivare kan tänka sig att ge en ränterabatt för att behålla sina kunder!

För att lära dig ännu mer hur du kan lägga upp förhandlingen för att öka dina chanser att få en rabatt, kan du med fördel spana in vår tidigare artikel som handlar om ränterabatt på bolån.

3. Byt bank

Trots att man gör sin hemläxa och lägger fram bra argument för varför man bör få en ränterabatt, är det inte alltid som långivaren går med på detta. Ett alternativ kan då vara att byta bank.

Konkurrensen bland banker och långivare är stenhård. När man som låntagare kontaktar en bank och berättar att man överväger att flytta över sina lån till dem, brukar de vara väldigt angenäma att erbjuda dig en bättre ränta och lånevillkor.

4. Gör en ny värdering av din bostad

Om du har genomfört omfattande renoveringar av din bostad, alternativ misstänker att priserna på bostadsmarknaden har gått upp, kan det vara en bra idé att låta en mäklare göra en ny värdering av din bostad.

Har du tur kan värdet på din bostad ha stigit så pass mycket att du har möjlighet att baka in din renovering i bolånet (om du har finansierat den med ett lån). Detsamma gäller för andra eventuella privatlån.

En annan fördel med att värdera bostaden på nytt är att belåningsgraden kan minska. Något som i sin tur kan leda till att du kan minska dina amorteringskostnader. Enligt rådande amorteringsregler är du tvungen att betala av 1–3 procent av ditt bolån årligen, beroende på hur stor din belåningsgrad är.

5. Bind ditt bolån

I samband med att du tecknar ett bolån har du möjlighet att välja mellan en rörlig eller fast ränta.

Precis som namnet antyder förändras den rörliga räntan kontinuerligt (den kan både öka och minska), medan den fasta räntan är konstant. Skulle det vara så att den rörliga räntan är hög för tillfället, kan det vara möjligt att få en lägre ränta om du binder ditt bolån.

Du bör däremot vara medveten om att den rörliga räntan historiskt sett har varit lägre än den fasta räntan. Detta är däremot ingen garanti för att det alltid kommer att vara så. Väljer du att binda ditt bolån gäller dessutom andra regler. Om du av någon anledning skulle vilja lösa bolånet i förtid, kommer du att vara tvungen att betala en så kallad ränteskillnadsersättning.

Där har du det – en handfull tips som kan hjälpa dig att sänka dina lånekostnader!