Ränterabatt bolån

När man finansierar ett bostadsköp med ett lån vill man såklart ha så låga räntekostnader som möjligt. Men hur går man egentligen tillväga för att lyckas med detta? Här delar vi med oss av en rad tips som kan hjälpa dig att få rabatt på bolånet.

En introduktion till ränta

Först och främst hade vi däremot tänkt reda ut för vad ränta är.

I korta drag är ränta den avgift som du betalar till långivaren, vanligtvis banken, för att få låna pengar. Räntan anges i procent och betalas vanligtvis månatligen i samband med ett bolån.

Så har du möjlighet att få rabatt på bolånet

Eftersom bolånet för de allra flesta uppgår till miljontals kronor, och räntekostnaderna baseras på räntesatsen och lånebeloppet, vill man som låntagare ha så låg ränta som möjligt. Men hur lyckas man egentligen med detta?

Nedanför delar vi med oss av en rad tips som kan hjälpa dig att få en ränterabatt:

  1. Jämför listräntor och snitträntor

Ett av de enklaste sätten att förhandla med långivaren om en potentiell ränterabatt, är att kontrollera vilken list- och snittränta de erbjuder. Du kan även jämföra hur siffrorna skiljer sig åt mellan olika långivare.

Kort om list- och snitträntor

Listränta är den ränta som banker och andra långivare har som utgångspris på sina bolån.

Snitträntan är den genomsnittliga bolåneräntan som långivaren gett sina kunder under föregående månad.

För att lära dig ännu mer om dessa rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi besvarar frågan ”Vad är listränta och snittränta?”.

Exempel

Låt säga att listräntan hos en långivare är 2 procent.

Den genomsnittliga räntan, d.v.s. snitträntan, är däremot 1,35 procent.

Detta innebär då att långivaren har gett en snittrabatt på -0,65 procent.

Om du är medveten om vilken snittrabatt som en långivare har gett sina kunder, kan du använda denna siffra för att förhandla om en ränterabatt för din egen del. Du kan även jämföra snittrabatten mellan olika långivare för att hitta den som har gett sina kunder bäst rabatt.

OBS! Du bör däremot vara medveten om att detta inte är någon garanti för att du kommer få samma rabatt, då långivaren gör en unik bedömning i varje individuellt fall.

  1. Kolla om det går att få någon nykundsrabatt

En del långivare erbjuder s.k. nykundsrabatter till nya kunder. Något som gör det möjligt att sänka räntan tillfälligt. De flesta nykundsrabatter har nämligen en begränsad giltighetstid.

  1. Ansök om ett grönt bolån

Om du planerar att köpa eller redan bor i en energieffektiv bostad, kan du möjlighet att få ett s.k. grönt bolån. Något som bl.a. innebär att du får en permanent ränterabatt. Hur stor rabatten är kan skilja sig mellan olika långivare, men vanligtvis uppgår den till 0,10 procentenheter.

För att lära dig ännu mer om denna typ av lån, kan du med fördel kolla in vår tidigare artikel där vi besvarar frågan ”Vad är ett grönt bolån?”.