Nekad lån trots lånelöfte

När man är i färd med att köpa en bostad ansöker man om ett lånelöfte hos en eller flera långivare. Efter detta är det tänkt att lånelöftet ska omvandlas till ett bolån. Det kan däremot vara så man blir nekad ett lån trots att man haft ett lånelöfte. Här tänkte vi därför berätta mer om vad detta kan bero på samt hur man kan gå tillväga för att undvika en sådan situation!

Låneprocessen i korthet

I samband med att man ska köpa en bostad och finansiera detta via ett bolån, är man tvungen att genomgå en sedvanlig process innan lånet blir godkänt och man får pengarna utbetalda.

Låneprocessen går vanligtvis till på följande sätt:

  1. Man ansöker om ett lånelöfte hos en eller flera långivare

Ett lånelöfte är ett preliminärt besked från långivaren, vanligtvis banken, som visar hur mycket man har möjlighet att låna för att köpa en ny bostad.

När man ansöker om ett lånelöfte fyller man i uppgifter som rör ens ekonomiska och privata situation. Allt ifrån sysselsättning och inkomst till civilstånd.

Långivaren går därefter igenom uppgifterna och lämnar ett preliminärt besked om hur mycket man har möjlighet att låna.

Mer information om denna process hittar du i vår tidigare artikel där vi besvarar frågan ”Vad är ett lånelöfte?”.

  1. Man letar efter en bostad

Efter att man har fått sitt lånelöfte har man en bättre bild om hur mycket pengar man kan ha möjlighet att låna till sin nya bostad, varpå man kan börja leta mer aktivt efter ett nytt boende.

  1. Lånelöftet omvandlas till ett bolån

Hittar man väl en bostad kontaktar man långivaren på nytt och frågar om lånelöftet kan omvandlas till ett bolån.

Man kan bli nekad ett lån trots godkänt lånelöfte

Ett lånelöfte är inte bindande. Det är enbart ett preliminärt besked. Trots att man haft ett godkänt lånelöfte kan man således bli nekad att låna pengar i slutändan.

Möjliga orsaker till att lånet nekas trots lånelöfte

Det finns flera potentiella orsaker till varför man blir nekad ett bolån trots att man haft ett godkänt lånelöfte.

En av de vanligaste orsakerna till att detta sker är att den ekonomiska situationen har förändrats avsevärt. I samband med att man ska omvandla lånelöftet till ett bolån granskar nämligen långivaren ens ekonomi på nytt. Skulle den då ha förändrats till det sämre finns det en chans att man blir nekad ett bolån.

Det kan också vara så att långivaren anser att bostaden inte är värd det man planerar att betala för den och därav väljer att neka bolåneansökan.

Så kan man undvika att bli nekad bolån trots lånelöfte

Om man misstänker att det finns en chans att långivaren nekar ens bolåneansökan trots ett godkänt lånelöfte, kan man exempelvis ansöka om ett gemensamt lån (bolån med medlåntagare), alternativt ett lån med borgensman.