Lånetak bolån

När man ska köpa en bostad är det viktigt att ha koll på hur mycket man kan låna. Men vad är det egentligen som avgör hur stort bolån man kan ta? Här reder vi ut alla frågetecken. 

Faktorer som avgör hur mycket du kan låna

Det finns flertalet faktorer som avgör hur mycket man kan låna. Nedanför har vi samlat de allra främsta:

Bolånetaket

Under år 2010 infördes nya regler på uppmaning av Finansinspektionen (FI). De nya reglerna, som gäller än idag, brukar benämnas som bolånetaket och ersatte de tidigare topp- och bottenlånen.

I korta drag innebär bolånetaket att belåningsgraden på bolån får uppgå till max 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent är man tvungen att betala med sitt sparkapital. Något som kallas för kontantinsats.

Exempel

Låt säga att du planerar att köpa en bostad för 2 800 000 kronor. I enlighet med bolånetaket får du således låna som mest 2 380 000 kronor till bostaden. Resterande belopp, det vill säga 420 000 kronor, måste du betala i kontantinsats.

Amorteringskravet

Bolånetaket är däremot inte det enda som avgör hur mycket du har möjlighet att låna. Sex år senare, i juni 2016, infördes ytterligare regler på uppmaning av FI. Dessa regler kallas för amorteringskrav och innebär att man är tvungen att amortera en viss procent av lånebeloppet årligen.

Hur mycket man är tvungen att amortera beror på hur stor belåningsgraden på lånet är:

  • Uppgår belåningsgrad till 50–70 procent är man tvungen att amortera 1 procent av det totala lånebeloppet årligen
  • Uppgår belåningsgraden till 70–85 procent är man tvungen att amortera 2 procent av det totala lånebeloppet årligen

Två år efter att amorteringskravet infördes, i mars 2018, skärpte Finansinspektionen dessutom reglerna. I enlighet med de skärpta amorteringskraven är man tvungen att amortera ytterligare 1 procent om lånebeloppet överstiger 4.5 gånger hushållets totala årsinkomst.

Övriga krav

Utöver bolånetaket och amorteringskravet finns det även andra faktorer som avgör hur mycket du har möjlighet att låna. Inte minst långivarens (vanligtvis banken) villkor och krav, men även dian ekonomiska förutsättningar.

För att lära dig ännu mer om detta rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi redogör för kraven för bolån.