Lånelöfte student

Lånelöftet är det första steget mot din kommande drömbostad. Det är en förutsättning för att du ska veta hur mycket pengar du kan få låna hos banken. Men hur fungerar om man är student? Det tänkte vi reda ut här.

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett preliminärt besked från långivaren, vanligtvis banken, om hur mycket pengar du har möjlighet att låna till din kommande bostad.

Hur får man ett lånelöfte?

För att få ett lånelöfte måste du skicka in en ansökan till banken. I ansökan måste du uppge en del uppgifter som hjälper banken att bedöma om de har möjlighet att bevilja dig ett bolån och beräkna hur stort det i så fall kan vara.

Vanligtvis behöver du skicka in följande uppgifter:

  • Ungefärligt pris för bostaden som du vill köpa
  • Andra kostnader som är relaterade till bostaden, exempelvis driftkostnad eller månadsavgift till bostadsrättsföreningen
  • Hur mycket du har möjlighet att lägga i kontantinsats
  • Antal låntagare
  • Barn- och familjesituation
  • Inkomster och befintliga lån

Det finns en hel del andra saker som kan vara bra att veta om lånelöften. Exempelvis att de är individuella men inte bindande. Det innebär alltså att banken kan neka dig ett bolån trots att du tidigare fått ett lånelöfte. Kom ihåg att det bara är ett preliminärt besked.

Kan man få ett lånelöfte som student?

För att få ett lånelöfte och sedermera ett bolån krävs det vanligtvis att man har en fast inkomst och en välstädad ekonomi överlag.

Att kunna få ett lånelöfte och bolån beviljat som student är således inte det enklaste. Men det finns faktiskt möjligheter för studenter att kunna köpa en bostad ändå!

Det vanligaste sättet att få ett lånelöfte och bolån som studerande är att man ansöker om ett lån med borgensman. Något som i korta drag innebär att borgensmannen, vilket exempelvis kan vara en förälder eller annan släkting, går i god för att betala tillbaka skulden om man som låntagare inte skulle klara av att betala lånet.