Låna upp på bostaden

Om du vill bygga ut eller renovera din bostad kan det vara fördelaktigt att höja bolånet och låna på bostaden. Men hur fungerar egentligen detta och vad är viktigt att tänka på? Det reder vi ut här.  Vad innebär det att låna upp på bostaden? Sedan bolånetaket infördes år 2010 får bolånet uppgå till max 85 procent av bostadens värde. Har du en belåningsgrad som kraftigt understiger denna gräns, vilket exempelvis är möjligt om du har gått in med en större kontantinsats, om du har amorterat av på lånet eller gjort en ny värdering av bostaden, kan du ha möjlighet att utöka ditt befintliga bolån. När kan man utöka sitt befintliga bolån? Att höja sitt bolån kan vara en bra idé när man exempelvis ska:

  • Bygga en altanBygga ett uterumBygga en poolRenovera köketRenovera badrummetLägga om taketGöra en dräneringBygga ut husetInstallera klimatsmart uppvärmning
  •  Vilka är fördelarna med att låna upp på bostaden? Det finns många goda anledningar till varför du ska utöka ditt befintliga bolån. Alternativet är nämligen att ta ett privatlån, vilket resulterar i en betydligt högre ränta. Att låna upp på bostaden ger dig istället möjlighet att låna pengar till den fördelaktiga bolåneräntan. Att tänka på när du ska utöka ditt befintliga bolånNär du ska låna upp på bostaden finns det däremot en del saker som kan vara bra att tänka på. Bor du i villa, alternativt om du ska renovera ditt fritidshus, kan du behöva teckna nya pantbrev. Något som kan medföra en del kostnader.För att lära dig mer om vad pantbrev är och vad de kostar, rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel ”Vad är pantbrev och lagfart”.

    Förutom att du kan behöva teckna nya pantbrev kan du även bli tvungen att amortera mer enligt det nya amorteringskravet, vilket innebär att bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år, medan bolån som uppgår till 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år. Är lånet högre än 4,5 gånger hushållets totala bruttoinkomst är du tvungen att amortera ytterligare 1 procent.