Låna till renovering
Det är många som drömmer om att göra om där hemma. Alla har däremot inte det kapital som behövs för att genomföra större renoveringar. Det kan därför vara nödvändigt att låna till renoveringen. Men hur fungerar egentligen detta och vad bör man tänka på? Det reder vi ut här.
Renoveringar är många gånger en god idé
Att renovera sin bostad kan många gånger vara en bra idé, vare sig man drömmer om att uppgradera kök, badrum, fönster, vill bygga ut eller genomföra någon annan typ av modernisering.
Inte enbart för att det höjer din levnadsstandard, utan även för att det kan öka värdet på din bostad. Genom att renovera säkerställer du dessutom att hemmet underhålls vilket kan göra att du slipper större och dyrare ingrepp.
Alla har inte det kapital som krävs för en renovering
Att renovera där hemma är oftast kostsamt. Det är inte ovanligt att det kostar hundratusentals kronor. Alla har därför inte möjlighet att finanseria ingreppen med egna medel, utan kan behöva låna till renoveringen. Men hur funkar egentligen detta?
Olika sätt att finansiera din renovering
Det finns olika sätt att finanseria en renovering på. Allra vanligast är däremot att man utökar sitt bolån eller tar ett så kallat privatlån.
Utöka ditt bolån
Enligt rådande regelverk har du möjlighet att låna upp till 85 procent av bostadens värde. Om din nuvarande belåningsgrad understiger 85 procent kan du således utöka ditt bolån för att finansiera din renovering.
När du gör detta behöver du däremot ansöka om ett nytt pantbrev, vilket är förenat med kostnader. Ett utökat bolån kan dessutom innebära att du blir tvungen att amortera mer:
- Om din belåningsgrad är 50 – 70 procent behöver du amortera en procent av det totala lånebeloppet varje år
- Om din belåningsgrad är 70 – 85 procent behöver du amortera två procent av det totala lånebeloppet varje år
- Om dina lån uppgår till mer än 4.5 gånger din årliga bruttoinkomst behöver du amortera ytterligare en procent av det totala lånebeloppet varje år
Dessa regler kan komma att ändras med tiden. Det är därför en bra idé att kontrollera vad som gäller vid rådande tidpunkt.
Ta ett privatlån
Om du inte har möjlighet att utöka ditt bolån för att finansiera renoveringen, kan ett privatlån vara ett alternativ. Det innebär i korta drag att du tar ett lån utan bostaden som säkerhet. Vad som kan vara värt att veta är att dessa lån oftast har en högre ränta och ska betala tillbaka fortare.