Låna till pantbrev och lagfart

När du lånar pengar för att köpa en villa eller ett fritidshus, är du tvungen att teckna pantbrev samt betala en lagfartskostnad. Dessa kostnader, som många glömmer bort, kan uppgå till tiotusentals kronor. Med anledning av detta finns det de som funderar på om man kan låna till pantbrev och lagfart? Här reder vi ut alla frågetecken.

Kort om pantbrev och lagfart

Är du inte helt införstådd med vad pantbrev och lagfart innebär? Här kommer en kort introduktion för de två:

Pantbrev

Ett pantbrev är ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av din villa eller sommarstuga. När du ska teckna pantbrev betalar du en stämpelskatt om 2 procent av det totala beloppet, plus en eventuell administrationskostnad.

Lagfart

En lagfart är ett bevis på vem som äger en fastighet. Lagfartskostnaden är 1.5 procent av köpeskillingen, d.v.s. det belopp som du har betalat för din villa eller ditt fritidshus.

Vill du fördjupa dina kunskaper inom dessa områden rekommenderar vi dig att kolla in vår sida om pantbrev och lagfart.

Kostnaden för pantbrev och lagfart kan bli hög

I och med att pantbrevs- och lagfartskostnaden är procentuella och huvudsakligen grundar sig på köpeskillingen, kan det snabbt handla om tiotusentals kronor extra som man är tvungen att betala i samband med sitt hus eller stugköp.

Många gånger har man inte dessa pengar liggandes, varpå en del funderar på om man kan låna även till pantbrev och lagfart.

Kan man låna pengar till pantbrev och lagfart?

Det korta svaret på denna fråga är ja.

De allra flesta banker och långivare erbjuder dig möjligheten att låna till pantbrev och lagfart.