Låna till kontantinsats?

När man ska finansiera ett bostadsköp får belåningsgraden på bolånet uppgå till max 85 procent, vilket innebär att resterande 15 procent ska betalas med egna likvida medel, s.k. kontantinsats. Men kan man låna även till kontantinsatsen? Det tänkte vi reda ut här.

Vad menas med kontantinsats?

Under 2010 infördes nya lagar och regler i Sverige, vilka innebär att svenska banker och långivare inte får godkänna bolån om belåningsgraden överstiger 85 procent.

Detta innebär i korta drag att bolånet får uppgå till max 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du finansiera själv. Något som brukar kallas för kontantinsats eller handpenning.

Exempel som förklarar hur kontantinsatsen fungerar

Låt säga att du ska köpa en bostadsrätt för 2 000 000 kronor. Ditt bolån får max vara 85 procent av denna summa, d.v.s. 1 700 000 kronor (2 000 000 x 0,85). Resterande summa, d.v.s. 300 000 kronor, blir alltså kontantinsatsen.

Kan man låna till kontantinsatsen?

I och med att bostadspriserna stigit så pass mycket under de senaste åren är det många, framförallt förstagångsköpare, som upplever att de har svårt att spara ihop till kontantinsatsen på egen hand.

Allt fler undrar därför om de kan låna pengar även till kontantinsatsen?

På denna fråga finns det tyvärr inget generellt svar. En del banker och långivare erbjuder denna möjlighet medan andra inte gör det.

Andelen långivare som erbjuder lån till kontantinsatsen har däremot börjat bli allt fler. Exakt hur upplägget ser ut kan variera mellan olika aktörer. Allra vanligast är dock att det sker via ett så kallat privatlån eller handpenningslån.

Vad som kan vara bra att veta om dessa lån är att de oftast har en högre ränta och ska betalas tillbaka snabbare än exempelvis ett bolån. Det gäller därför att ta med detta i beräkningen och säkerställa att du klarar av att betala tillbaka lånen med din nuvarande ekonomiska situation.

Kan man låna till kontantinsatsen av familj, släkt eller vänner?

En del känner sig inte bekväma med att teckna ett privat- eller handpenningslån och funderar därför på om det är möjligt att låna pengarna av familj, släkt eller vänner. Något som givetvis är möjligt!

Lånar man pengar av nära och kära bör man däremot vara noga med att skriva ett ordentligt skuldebrev.