Låna till kolonistuga

Har du hittat en kolonistuga som du drömmer om att köpa? Då finns det en hel del saker som är viktiga att vara medveten om, då en kolonistuga inte kan finansieras genom ett traditionellt bolån. Här tänkte vi därför berätta mer om vad som gäller för dig som vill låna pengar till en kolonistuga.

Vad är en kolonistuga?

När man pratar om kolonistugor syftar man vanligtvis på mindre stugor som står på en så kallad kolonilott.

Det som skiljer en kolonilott från andra tomter är att man inte äger marken själv. Istället är det någon annan, exempelvis kommunen, som äger marken, vilken sedan arrenderas till de som är intresserade av att hyra en stuga på området.

Detta gör att kolonistugor inte kan finansieras med ett bolån

Som nämnts inledningsvis är det inte möjligt att finansiera en kolonistuga med ett vanligt bolån. Anledningen till detta är helt enkelt eftersom kolonilotter står på ofri grund och därav inte kan tas som pant, vilket annars är fallet när man lånar till ett fritidshus.

Alternativ när du vill låna till en kolonistuga

Drömmer du om att köpa en kolonistuga kan du däremot andas ut, då det finns andra sätt att finansiera köpet. De två främsta alternativen som finns om du vill finansiera köpet via ett lån är att utöka ditt befintliga bolån eller ta ett privatlån.

Utöka ditt befintliga bolån

Enligt rådande regler får belåningsgraden på bolån uppgå till max 85 procent av bostadens värde. Har du en belåningsgrad som understiger denna siffra kan du således ha möjlighet att låna upp på bostaden för att finansiera en kolonistuga.

Ta ett privatlån

Har du inte möjlighet att utöka ditt befintliga bolån för att finansiera en kolonistuga kan du istället ta ett privatlån. En typ av lån som sker utan säkerhet, vilket bland annat medför att den månatliga räntekostnaden kommer att vara betydligt högre.

Mer information om detta hittar du i vår tidigare artikel där vi reder ut för skillnaden mellan bolån och privatlån.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela är det inte möjligt att köpa en kolonistuga med ett bolån, då den står på ofri grund. Om du har tillräckligt låg belåningsgrad kan du däremot ha möjlighet att utöka ditt befintliga bolån eller ta ett privatlån för att finansiera stugköpet!