Låna till köksrenovering

Det är många där ute som drömmer om att renovera sitt kök. Att genomföra denna typ av renovering är däremot väldigt kostsamt. Med anledning av detta väljer många att finansiera renoveringen med ett lån. Här berättar vi mer om vilka alternativ som finns för dig som vill låna till en köksrenovering!

Köksrenovering – en omfattande insats

Att renovera köket är en omfattande insats. Framförallt om man ska riva ut stommar, förändra planlösningen samt byta ut alla vitvaror. Med tanke på att det är en så pass omfattande insats kostar den också en hel del att genomföra.

Det är inte ovanligt att köksrenoveringar går lös på hundratusentals kronor. Pengar som de flesta inte har liggandes på banken, varpå många väljer att finansiera renoveringen med ett lån.

Alternativ för dig som vill låna till en köksrenovering

När man ska låna pengar till denna typ av renovering finns det däremot olika alternativ. Nedanför berättar vi mer om dessa, samt vilka för- respektive nackdelar de kan medföra:

Låna upp på bostaden

Det första alternativet är att utöka sitt befintliga bolån. För att kunna göra detta krävs det däremot att man har en tillräckligt låg belåningsgrad på sitt lån. Enligt rådande regler, bolånetaket, får ett bolån som mest uppgå till 85 procent av bostadens värde. Har du en bostad värd 2 500 000 kronor får således bolånet som mest vara 2 125 000 kronor.

Har du en lägre belåningsgrad och har möjlighet att låna den summa som krävs för att genomföra köksrenoveringen (och fortfarande inte kommer upp till en belåningsgrad som överstiger 85 procent) kan det vara ett alternativ att låna upp på bostaden.

Fördelen med att utöka sitt befintliga bolån är att lånet fortfarande sker med samma säkerhet som innan, vilket i sin tur innebär att du får samma fördelaktiga lånevillkor.

När man väljer detta alternativ kan det däremot tillkomma en del kostnader. Bor du i villa kan du vara tvungen att teckna nya pantbrev. Därutöver kan även din månatliga amortering komma att bli högre, då det rådande amorteringskravet ställer olika krav beroende på hur hög belåningsgrad du har på ditt bolån. Ju högre belåningsgrad, desto mer är du tvungen att amortera av på lånet årligen.

Ta ett privatlån

Har du för hög belåningsgrad för att kunna utöka ditt befintliga bolån, kan det vara ett alternativ att finansiera köksrenoveringen med ett privatlån.

Ett privatlån kan användas till i princip vad som helst och sker, till skillnad från ett bolån, utan säkerhet. Eftersom banken eller långivaren inte har någon säkerhet kommer de däremot att ställas högre krav på dig som låntagare. I praktiken brukar det innebära att räntan på denna typ av lån är högre än på bolån.

Om du vill lära dig mer om vad som skiljer de två alternativen åt, kan du med fördel spana in vår tidigare artikel där vi redogör för skillnaden mellan bolån och privatlån.