Låna till handpenning

När man ska köpa en bostad kan man vara tvungen att betala en så kallad handpenning. Men vad menas egentligen med detta, vilka kostnader medför det och har man möjlighet att låna till handpenningen? Här reder vi ut alla frågetecken.

Vad menas med handpenning?

Med handpenning menar man den avgift som man kan vara tvungen att betala i samband med att man ska köpa en bostad och skriver på ett köpekontrakt. Handpenningen fungerar som en slags trygghet och försäkrar mäklaren och säljaren att du förbinder dig att köpa bostaden i fråga.

Handpenning – inte att förväxla med kontantinsats

Ett vanligt misstag som många gör är att förväxla handpenningen med kontantinsatsen. Detta är däremot två olika saker, där det sistnämnda avser de 15 procent av bostadens värde som man enligt rådande regelverk måste kunna finansiera med sitt sparkapital. Ett av de många kraven för att kunna ta ett bolån.

För att lära dig mer om vad som skiljer dessa begreppen åt, rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi redogör för skillnaden mellan handpenning och kontantinsats.

Hur stor är handpenningen?

Hur stor handpenningen är kan variera från fall till fall. I de allra flesta fall uppgår däremot denna avgift till 10 procent av köpeskillingen, d.v.s. kostnaden för bostaden.

Exempel

Låt säga att du ska köpa en bostad för 2 500 000 kronor.

Detta innebär då att du blir tvungen att betala 250 000 kronor i handpenning (2 500 000 x 0,1).

Skulle du istället köpa en bostad för 3 650 000 kronor kommer handpenningen att gå loss på 365 000 kronor.

Kan man låna pengar till handpenningen?

Ja, du har möjlighet att låna pengar för att betala handpenningen.

Det är inte ovanligt att man ska köpa en ny bostad men inte har fått in pengarna från sin egen försäljning ännu. För att lösa denna situation erbjuder de flesta långivare möjligheten att teckna ett tillfälligt lån för att man ska kunna betala handpenningen. Lånet löses sedan när man fått in pengarna från sin egen bostadsförsäljning.

Om långivaren erbjuder lån som är särskilt avsedda för denna typ av uppgift brukar de kallas för handpenningslån. Erbjuds inte detta är ett annat alternativ att ta ett privatlån för att kunna finansiera avgiften.