Låna till attefallshus

Har du bestämt dig för att bygga ett attefallshus på tomten och önskar att låna pengar till detta? Här guidar vi dig genom de olika finansieringsalternativen som finns när du vill låna till ett attefallshus.

Låna till köp av ett attefallshus

Hur mycket ett attefallshus kostar kan variera beroende på vad du har tänkt använda det till. Ska det exempelvis vara ett enklare attefallshus som huvudsakligen används till förvaring eller ska det vara ett hus som med kök och dusch?

Oavsett vilket så får man vanligtvis räkna med en kostnad på mellan 100 000 kronor och 500 000 kronor. Pengar som man kanske inte har liggandes på banken och därav vill låna.

Nedanför tänkte vi därför gå igenom vilka huvudsakliga finansieringsalternativ som finns när du vill låna pengar till ett attefallshus:

Utöka ditt befintliga bolån

Enligt rådande regler får bolånet uppgå till 85 procent av bostadens värde. Har du en betydligt lägre belåningsgrad än detta kan du ha möjlighet att låna upp på bostaden för att finansiera köpet av ett attefallshus.

Fördelen med detta alternativ är att räntan är betydligt lägre. Du bör däremot vara medveten om att du kan bli tvungen att teckna nya pantbrev, vilket kan medföra en del kostnader. Du kan även bli tvungen att öka sin amortering.

Ansök om ett privatlån

Om du inte har möjlighet att utöka ditt befintliga bolån kan du istället ta ett privatlån för att finansiera attefallshuset. Det som skiljer ett privatlån från ett bolån är att det tas utan säkerhet, vilket innebär att räntan blir högre.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela finns det två huvudsakliga finansieringssätt när du vill köpa ett attefallshus – att utöka sitt befintliga bolån eller ta ett privatlån. Det förstnämnda är att föredra i och med att lånevillkoren är mer fördelaktiga och räntan lägre. Har man däremot för hög belåningsgrad är ett privatlån det bästa alternativet.