Låna pengar till tomt

Att få tag på en bra tomt är en förutsättning när man ska bygga en ny villa eller ett nytt fritidshus. Om du däremot planerar att köpa tomten först fungerar det lite annorlunda när du ska låna pengar till tomtköpet. Här tittar vi närmare på vad som gäller och vad som är viktigt att tänka på.

Går det att låna pengar till enbart tomten?

Som vi varit inne på inledningsvis är tomten en viktig förutsättning när man planerar att bygga nytt. Beroende på tomtens förutsättningar kan man däremot vilja bygga olika typer av hus, varpå man vill köpa marken innan man sätter igång med byggandet.

När man vill göra detta gäller däremot lite andra regler. Normalt sett beviljas man nämligen inte ett bolån när man köper en obebyggd tomt, då långivaren rent juridiskt sett inte kan ta marken som säkerhet/pant.

Så, hur går man då tillväga när man vill låna pengar till en tomt?

Låna till tomtköpet med ett privatlån

Det vanligaste sättet att finansiera ett tomtköp är via ett privatlån. I och med att dessa lån sker utan någon säkerhet, kan du inte ta del av samma förmånliga ränta och lånevillkor som vid ett bolån. Å andra sidan har du en attraktiv tomt som underlag för lånet, vilket kan komma väl till pass senare i processen.

Använd ett byggnadskreditiv för att finansiera husbygget

När det väl är dags att sätta igång med husbygget kan du finansiera detta med ett så kallat byggnadskreditiv, vilket i korta drag innebär att långivaren gör en förhandsvärdering av bostadens värde och beviljar dig en kredit för kostnaderna som krävs för att finansiera bygget.

En av de stora fördelarna med byggnadskreditiv är att du bara betalar ränta på det belopp som du har utnyttjat. När bygget är klart övergår krediten till ett vanligt bolån.

Använd tomten som kontantinsats

När du ska använda ett byggnadskreditiv behöver du betala en kontantinsats. Har du däremot tagit ett privatlån för att finansiera tomtköpet, har du möjlighet att använda tomten som kontantinsats och slipper således betala denna med pengar.

Likt byggnadskreditiven kan privatlånet sedermera omvandlas till ett vanligt bolån.

Att göra på detta sätt är ett av de bästa alternativen när du vill pengar till en tomt som ska bebyggas i ett senare skede.