Låna pengar till fritidshus

Att kunna smita undan från stadspulsen och koppla av på landet är något som många drömmer om. Tillhör du en av dem som funderar på att köpa ett fritidshus, eller vill du kanske köpa en tomt och bygga nytt från grunden? Här berättar vi mer om vilka möjligheter du har när du ska låna pengar till ditt fritidshus.

Olika alternativ för dig som vill låna pengar till ett fritidshus

Som nämnts inledningsvis finns det olika möjligheter för dig som vill låna pengar till ett fritidshus. Allra vanligast är att man:

Utökar sitt befintliga bolån

Enligt rådande lagar och regler har du möjlighet att låna upp till 85% av marknadsvärdet på din bostad. Har du en låg belåningsgrad på ditt befintliga bolån, d.v.s. att värdet på din bostad är väsentligt mycket högre än lånet, kan du ha möjlighet att utöka ditt bolån.

Exakt hur mycket du har möjlighet att utöka lånet beror huvudsakligen på din nuvarande belåningsgrad.

Låt säga att du äger en bostad som har ett marknadsvärde på 2 000 000 kronor. Lånet uppgår till 1 000 000 kronor. Din belåningsgrad är då 50%, vilket innebär att du har ett utrymme om 35%.

Mer information om detta område hittar du på vår sida om belåningsgrad för bolån.

Tar ett nytt lån

Om du inte har möjlighet att utöka ditt befintliga lån kan du ta ett nytt bolån med ditt fritidshus som säkerhet.

Ansöker om byggnadskredit (om du bygger nytt fritidshus)

Ovanstående finansieringsalternativ passar huvudsakligen den som ska köpa ett fritidshus. Ska man däremot bygga ett nytt fritidshus kan det vara fördelaktigt att ansöka om en så kallad byggnadskredit.

En byggnadskredit är en tillfällig finansieringslösning som används under tiden man bygger sitt fritidshus. Fördelen med denna lösning är att man endast är tvungen att betala ränta för det belopp som används. När man sedan färdigställt huset, och det har blivit besiktigat, förvandlas kredit till ett vanligt bolån.

Saker att tänka på när du ska låna pengar till ett fritidshus

När man lånar pengar till ett fritidshus finns det en hel del saker som kan vara bra att vara medveten om.

Först och främst bör man vara medveten om att amorteringskostnaden kan öka om man väljer att utöka sitt befintliga bolån.

Något annat som kan vara bra att veta är att du kan behöva ta ut nya pantbrev, vilket innebär en del kostnaden. Därutöver är du tvungen att betala en lagfartskostnad. Mer information om detta hittar du på vår sida om pantbrev och lagfart.