Låna pengar till bostadsrätt

Är du i färd med att köpa en lägenhet? Då har det troligtvis dykt upp en hel del frågor och funderingar om hur det går till när man ska låna pengar till en bostadsrätt, samt hur mycket man kan tänkas få låna. Här reder vi därför ut alla frågetecken.

Börja med att ansöka om ett lånelöfte

Det allra första man bör göra när man vill köpa en ny bostad är att ansöka om ett så kallat lånelöfte. Ett lånelöfte är i korta drag ett preliminärt besked från långivaren, exempelvis banken, om hur mycket du har möjlighet att låna.

Du har möjlighet att ansöka om ett lånelöfte hos flera olika banker. De är inte bindande, men heller ingen garanti för att du får låna pengar i slutändan. Kom ihåg, det är enbart ett preliminärt besked.

För att lära dig ännu mer om hur man går tillväga för att ansöka om ett lånelöfte, vilka saker som långivaren kollar på för att avgöra hur mycket man kan tänkas få låna och liknande, rekommenderar vi dig att spana in vår sida där vi besvarar frågan ”Vad är ett lånelöfte?

För att få låna pengar måste du uppfylla kraven för bolån

Efter att du har ansökt om ett lånelöfte är det dags att börja kolla på bostadsrätter. När du väl har hittat en lägenhet som faller dig i smaken är nästa steg att ansöka om ett lån hos en av de långivare som du har fått ett lånelöfte från.

När man ska välja långivare finns det en hel del saker att ta hänsyn till. Ett bra tips kan däremot vara att titta på och jämföra deras snitträntor. Ju lägre snittränta en långivare har, desto större är chansen att du också får en lägre ränta.

Innan långivaren beviljar ditt lån måste du däremot uppfylla en del krav. Det handlar dels om krav från banken men även allmänna krav från Finansinspektionen. Två av de mest grundläggande kraven som måste uppfyllas är bolånetaket och amorteringskravet.

För att lära dig mer om allt detta rekommenderar vi dig att kolla in vår sida där vi redogör för kraven för bolån.

Ett skuldebrev uppförs

Sist men inte minst uppförs ett så kallat skuldebrev mellan dig och långivaren. Här framgår det vilka lånevillkor som gäller, däribland hur lång återbetalningstiden på ditt bolån är samt vad du är tvungen att betala i ränta. När detta är gjort får du pengarna till bostadsrätten utbetalda!