Låna eller spara till renovering?

Att genomföra en renovering av sin bostad kan vara förenat med stora kostnader. Många funderar därför huruvida man ska låna eller spara till renoveringen. Här tänkte vi därför guida dig igenom de olika alternativen som finns, samt vilka för- respektive nackdelar som finns med dessa.

Möjliga finansieringsalternativ vid en renovering

Som vi varit inne på tidigare finns det olika sätt att finansiera en renovering. Nedanför har vi samlat några av de främsta alternativen:

Spara ihop nödvändig summa

Det första alternativet är att spara ihop den summa krävs för att genomföra renoveringen i fråga. Som vi varit inne på inledningsvis kan detta många gånger vara lättare sagt än gjort. Framförallt om det handlar om en större renovering som kostar hundratusentals kronor att genomföra.

Den främsta fördelen med detta alternativ är dock att det inte medför några ytterligare kostnader, vilket annars är fallet om man väljer att låna pengar till renoveringen.

Utöka det befintliga lånet

Enligt rådande regler får ett bolån uppgå till max 85 procent av bostadens värde. Har du en låg belåningsgrad innebär detta att du kan ha möjlighet att låna upp på bostaden / utöka ditt befintliga lån.

Fördelen med detta alternativ är att du får ta del av samma förmånliga lånevillkor som innan. Du bör däremot vara medveten om att du kan vara tvungen att teckna nya pantbrev, samtidigt som det kan påverka din månatliga amortering.

Ta ett privatlån

Om du inte har möjlighet att utöka ditt befintliga bolån kan du istället ta ett privatlån. Till skillnad från ett bolån är detta ett lån som sker utan säkerhet, vilket innebär att det oftast medför betydligt högre räntekostnader. Med andra ord kommer det att kosta dig mer.

Är du osäker på vad som skiljer de två lånetyperna åt, rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi redogör för skillnaden mellan bolån och privatlån.

Ansök om ett byggnadskreditiv

Ska du genomföra en större renovering, exempelvis en omfattande tillbyggnad av villan, kan det vara möjligt att ansöka om ett byggnadskreditiv.

För att lära dig mer om vad detta innebär och vilka fördelarna med detta alternativ är, kan du med fördel spana in vår tidigare artikel där vi redogör för vad ett byggnadskreditiv är.

Ska man låna eller spara ihop till sin renovering?

Åter till den ursprungliga frågan – ska man låna eller spara ihop till sin renovering?

Denna fråga har dessvärre inget enkelt eller generellt svar. Det gäller helt enkelt att jämföra för- och nackdelarna med de olika alternativ samt ta hänsyn till sin livssituation och ekonomiska förutsättningar.

Som vi varit inne på tidigare kan det ta flera år att spara ihop pengar till stora omfattande renoveringar. Något som kanske inte är optimalt om man har ett renoveringsbehov som måste lösas omgående. I sådana fall kan ett lån vara ett passande alternativ.

Om man å andra sidan ska genomföra en mindre renovering som man kan spara ihop till inom en överskådlig framtid, kan detta vara ett bättre alternativ. Men kom ihåg – i slutändan är det din livssituation och ekonomiska förutsättningar som styr!