Lån med borgensman

När man ska ansöka om ett bolån kan man göra detta tillsammans med en så kallad borgensman. Men vad är egentligen en borgensman och hur fungerar det att ta ett låna till bostaden med en sådan? Det reder vi ut här.

Vad är en borgensman?

En borgensman är en person som går i god för att betala tillbaka en skuld till långivaren om man som låntagare inte längre klarar av att göra det.

Vilken funktion fyller en borgensman?

Borgensmannen fyller en viktig funktion på flera plan och för flera parter.

I och med att borgensmannen fungerar som en säkerhet för hela lånesumman och är den som ansvarar för att hela skulden betalas tillbaka i sin helhet, blir det en extra säkerhet för långivaren.

Borgensmannen fyller även en viktig funktion för den låntagare som han eller hon väljer att gå i god för. Detta eftersom personen med största sannolikhet inte skulle beviljas ett bolån själv, exempelvis på grund av låg kreditvärdighet.

Vad är viktigt att tänka på om man ska vara borgensman?

Om du planerar att gå i god för någons bolån är det väldigt viktigt att du litar på personen i fråga. Det är också därför som det är vanligast att man är går agerar borgensman för familjemedlemmar eller väldigt nära vänner.

Förutom att lita på personen i fråga måste du även ha gott om utrymme i din ekonomi. Kom ihåg att du själv måste kunna betala tillbaka hela lånet om den låntagaren inte har möjlighet att göra det!

Vad ska man tänka på om man vill ta ett lån med en borgensman?

Om du vill teckna ett bolån men inte har tillräckligt med kreditvärdighet kan det vara ett alternativ att ansöka om ett lån med borgensman.

För att kunna göra detta måste du först och främst hitta en person som litar på dig och har tillräckligt med utrymme i sin ekonomi. Som vi varit inne på tidigare är det oftast föräldrar eller andra familjemedlemmar, alternativt nära vänner, som kan tänka sig att ställa upp som borgensman.

När du väl har hittat någon som uppfyller dessa krav är det dags att hitta en bank eller annan långivare som accepterar lån med borgensmän. Det är nämligen inte alla som accepterar dessa upplägg.

Det sista, och kanske viktigaste steget, är att underteckna lånet tillsammans med borgensmannen som är tvungen att skriva på ett så kallat borgensåtagande.