Köpa bostad innan man säljer

Att flytta från ett boende till ett annat är inte alltid problemfritt. Inte minst om man har hittat sin drömbostad innan man har hunnit sälja sin befintliga bostad. Men hur funkar det egentligen i en sådan situation – kan man köpa ett nytt hus eller en ny lägenhet innan man säljer? Här reder vi ut alla frågetecken.

Går det att köpa en bostad innan sålt sin egen?

På denna fråga finns det inget generellt svar. Det beror helt enkelt på hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut, hur mycket den nya bostaden kostar och hur mycket du förväntas få för din befintliga bostad.

Har du de rätta förutsättningarna är det således möjlighet att köpa en ny bostad innan du sålt din egna. Med det sagt bör du däremot vara medveten om att de flesta banker och långivare vill att du hunnit sälja din bostad innan du köper en ny.

Vad bör man tänka på om man vill köpa en ny bostad innan man sålt sin egen?

Är det så att man hittat ett hus eller en lägenhet som man väldigt gärna vill köpa trots att man inte hunnit säja sin befintliga bostad, rekommenderar vi dig att:

  1. Boka in ett möte med en fastighetsmäklare

Det allra första du bör göra är att kontakta en mäklare som får göra en värdering av din bostad. Berätta gärna om din situation och be mäklaren att vara försiktig i sin värdering. På så sätt blir det enklare att göra en realistisk kalkyl.

  1. Boka in ett möte med din långivare

Här redogör du för vad mäklaren har värderat din bostad till samt vilken typ av bostad det är som du önskar att köpa. Ni går sedermera igenom vilka förutsättningar och möjligheter som finns.

  1. Se över dina utgifter

Ju mer du kan spara och lägga på ditt nya boende, desto större är chansen att långivaren ska låta dig köpa en ny bostad innan du sålt din befintliga.

Möjliga risker med att köpa en bostad innan man sålt sin egen

Skulle det vara så att långivaren beviljar din låneansökan och låter dig köpa en ny bostad innan du sålt din befintliga, är det inte helt riskfritt. Det finns flertalet risker som man bör vara medveten om. Några av de främsta är:

Att försäljningspriset inte blir lika högt som du hoppats på

Trots att mäklaren har gjort en värdering av din bostad är det omöjligt att veta vad det slutgiltiga försäljningspriset blir. Har du tur överstiger det förväntningarna, men det finns alltid en risk att du får betydligt mindre än du räknat med. Vad skulle hända om du fick hundratusentals kronor mindre än utgångspriset?

Att du inte får bostaden såld

I värsta fall kan det bli så att du inte får bostaden såld överhuvudtaget. Då kan du antingen behöva dra dig ur köpet av den nya bostaden, alternativt är du fast med dubbla boenden om du redan har hunnit genomföra köpet. Hur ska du hantera något sådant?

Sammanfattningsvis

De allra flesta långivare vill att man säljer sin bostad innan man köper en ny. Har du de rätta ekonomiska förutsättningarna kan du däremot ha möjlighet att köpa en bostad trots att du inte sålt din befintliga. Du bör dock vara förberedd på att detta inte är helt riskfritt!