Kan man ha bolån på olika banker?

I samband med att man ska köpa en bostad dyker det upp en hel del frågor. En av de många frågor som folk brukar ställa sig är ”kan jag ha bolån på flera olika banker”? Här tänkte vi därför reda ut alla frågetecken kring detta.

I teorin finns inget som hindrar dig från att ha bolån på olika banker

Enligt rådande regelverk finns det ingenting som förhindrar dig som låntagare att dela upp bolånet på flera olika banker. Det finns exempelvis ingen lagstiftning eller andra regler som säger att man inte får dela upp ett bolån på flertalet låntagare.

I praktiken ser det däremot annorlunda ut

Trots att det inte finns några lagstiftningar som förhindrar dig från att ha ett bolån på flera olika banker, fungerar det sällan i verkligheten.

När man tar ett bolån innebär det att långivaren, vanligtvis banken, använder sig av bostaden som säkerhet / pant. Något som innebär att de har rätt till ersättning om det skulle vara så att du inte längre har möjlighet att betala tillbaka ditt lån, eller om det av någon annan anledning blir aktuellt med en tvångsförsäljning.

Med anledning av detta vill de allra flesta banker ha hela bostadsrätten, villan eller fritidshuset i pant.

Sammanfattningsvis

I teorin finns det ingenting som hindrar dig från att dela upp ett bolån mellan flera olika banker. I praktiken är det däremot näst intill omöjligt att få till detta, då de flesta långivare inte går med på att enbart pantsätta en del av bostaden.

Välj långivare med omsorg

Att köpa en bostad och ta ett bolån är förenat med stora kostnader och åtaganden. Det gäller därför att välja långivare med omsorg!

Jämför exempelvis snitträntorna hos flertalet långivare och ansök om lånelöften hos olika aktörer för att ta reda på var du kan få de bästa villkoren.

Välj rörlig ränta för större flexibilitet

När man tecknar ett bolån kan man välja mellan fast och rörlig ränta. Det förstnämnda innebär att du måste binda lånet under ett antal år och blir tvungen att betala en så kallad ränteskillnadsersättning om du vill säga upp det innan avtalstiden har löpt ut.

Väljer du istället en rörlig ränta slipper du binda lånet och får således en större flexibilitet. Något som är fördelaktigt om det finns en chans att du vill byta långivare i framtiden.