Kan man få bolån om man har andra lån?

När man ska låna pengar för att köpa en bostad finns det en hel del saker att tänka på. Det dyker också upp en hel del frågor. En av de många frågorna som många ställer sig är ”kan jag få ett bolån om jag har andra lån?”. Här tänkte vi därför besvara denna fråga.

Vad krävs för att kunna ta ett bolån?

Som vi varit inne på inledningsvis är det många frågor och funderingar uppstår i samband med att man ska låna pengar för att köpa en bostad. Bland annat är det många som har lån sedan tidigare som undrar om de kan få ett bolån eller inte.

På denna fråga finns det dessvärre inga enkla eller generella svar. För att kunna besvara frågan behöver vi därför kika närmare på vad som krävs för att man ska kunna ta ett bolån, d.v.s. vad långivare som banken kollar på när de ska behandla din ansökan.

Nedanför har vi därför sammanställt några av de främsta sakerna som långivare kollar på innan de beviljar en låneansökan:

  1. Stadigvarande inkomst

Ett bolån betalas vanligtvis tillbaka över en lång tidsperiod. För att långivaren ska kunna bedöma dina möjligheter att betala tillbaka lånet krävs det därför att du har en stadigvarande inkomst, exempelvis i form av en tillsvidareanställning, sedan ett par år tillbaka.

  1. Inkomster och utgifter

Förutom att du måste kunna uppvisa en stadigvarande inkomst, måste du även kunna visa upp hur stor dina inkomster respektive utgifter är varje månad. När det kommer till utgifterna kikar man på saker som:

  • Amortering och boendekostnader
  • Om det finns några barn med i bilden
  • Om du har några andra lån och vad kostnaden för dessa är
  1. Om du delar utgifter med någon

Har du en sambo som ska vara medsökande går långivaren igenom även dennes inkomster och utgifter. Att vara två stycken som delar på utgifterna är såklart fördelaktigt när man ska göra en bedöma möjligheterna att betala tillbaka lånet.

  1. Betalningsanmärkningar

När du ansöker om ett bolån gör banken en sedvanlig kreditupplysning för att se om du har några betalningsanmärkningar.

  1. Kontantinsats och tillgångar

När du ska köpa en bostad behöver du betala något som kallas för kontantinsats. En summa som uppgår till minst 15 procent av bostadens värde. Har du möjlighet att betala ännu mer i kontantinsats, alternativt har andra tillgångar, kan detta vara fördelaktigt och öka dina chanser att kunna ta ett bolån.

Åter till frågan – kan man få ett bolån om man har andra lån?

Som du kan se finns det många faktorer som avgör om du får ta ett bolån eller inte.

Om dina inkomster är tillräckligt stora i förhållande till dina utgifter, har du möjlighet att ta ett bolån trots att du har andra lån. Det kan däremot vara så att dina befintliga lån är för stora i förhållande till dina inkomster, vilket gör att du kan bli nekad att ta ett bolån.

Det bästa sättet att ta reda på vad som gäller för just dig är att ansöka om ett lånelöfte.