Inkomstkrav bolån

När man är i färd med att köpa en bostad finns det en hel del funderingar som kan uppstå samt en hel del saker som kan vara bra att veta om. Här tänkte vi fokusera på en av dem – inkomstkrav.

Bolånetaket begränsar låneutrymmet

Under 2010 infördes nya regler, vilka i folkmun brukar kallas för bolånetaket, som begränsar hur mycket du får låna. Efter att dessa bestämmelser trädde i kraft får bolånet som mest uppgå till 85 procent av bostadens värde. De sista 15 procenten måste du kunna betala på egen hand, vilket brukar kallas för handpenning.

Faktorer som avgör hur mycket du får låna

Det finns flertalet faktorer som avgör hur mycket du får låna till din bostad. Bland annat tittar långivaren, exempelvis banken, på följande saker:

  • Inkomst
  • Disponibel inkomst
  • Andra lån
  • Om du har barn
  • Om du har någon medsökande

Så mycket får du låna baserat på din inkomst

Numera är det inte ovanligt att långivaren har ett skuldkvotstak, vilket innebär att det finns en begränsning för hur mycket du får låna baserat på dina inkomster. Det är detta som brukar refereras till som inkomstkrav.

Hur stort skuldkvotstaket är kan variera, men vanligtvis ligger det på 4–6 gånger bruttoinkomsten för hushållet.

Låt säga att skuldkvotstaket ligger på 4 och din bruttoinkomst är 350 000 kronor per år. Detta innebär då att du som mest får låna 1 400 000 kronor (350 000 x 4).

Om du däremot har en sambo som ska vara medsökande och hushållets bruttoinkomst uppgår till 700 000 kronor, är det istället möjligt att låna upp till 2 800 000 kronor (700 000 x 4).

Dina utgifter påverkar också hur mycket du får låna

Givetvis är det inte enbart dina inkomster som påverkar hur mycket du får låna. Dina utgifter har också en stor inverkan. Här brukar man prata om något som kallas för disponibel inkomst.

Låt säga att du har en inkomst om 35 000 kronor per månad. Dina fasta utgifter för exempelvis mat, försäkringar och andra lån uppgår till 15 000 kronor per månad. Detta innebär då att du har en disponibel inkomst om 20 000 kronor.