Inför bankmöte bolån

De allra flesta banker och långivare erbjuder rådgivningsmöten för nuvarande eller potentiella kunder. Möten där bolånefrågor oftast står i fokus. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du kan förbereda dig inför ett bankmöte som handlar om bolån.

Så kan du förbereda dig inför ett bolånemöte

Under ett rådgivningsmöte är tiden oftast begränsad. Något som innebär att tiden måste utnyttjas på bästa sätt. För att säkerställa att du får bästa möjliga hjälp och utnyttjar tiden på bästa sätt, kan det vara bra att förbereda sig.

Nedanför har vi därför samlat några saker som kan vara bra att inhämta information om och fundera över innan mötet:

Har du för avsikt att samla alla dina bankaffärer hos långivaren i fråga?

Ett av de enklaste och bästa sätten att få en bra bolåneränta är att samla alla banktjänster hos en och samma aktör. Utöver bolånet kan det handla om saker som bankkonton och pensionssparade för att bara nämna några.

Redan innan du går på ett rådgivningsmöte bör du därför fundera på om du har för avsikt att samla alla dina bankaffärer hos långivaren i fråga.

Har du några andra lån och krediter i dagsläget?

Något annat som är bra att ha koll på är lån och krediter. Har du några sådana i dagsläget? Vill du och kan du tänka dig att samla även dessa hos långivaren i fråga?

Om inte bör du åtminstone kunna redovisa för hur stora ränte- och amorteringskostnaderna är månatligen. Det kommer göra det enklare för rådgivaren att besvara frågor om ditt potentiella framtida bolån.

Hur ser din ekonomiska och privata situation ut?

Ju mer information du förser rådgivaren med, desto enklare blir det för denne att besvara dina frågor. Ett bra tips är därför att fundera över hur din ekonomiska och privata situation ser ut:

  • Vad har du för sysselsättning?
  • Vad har du för inkomst?
  • Vad har du för utgifter?
  • Planerar du att ansöka om ett gemensamt lån tillsammans med någon annan?
  • Hur mycket pengar har du till kontantinsatsen?

Vilken typ av bostad planerar du att köpa eller bygga?

När du bildat dig en bra uppfattning om hur din nuvarande situation ser ut, kan det vara bra att börja fundera över framtiden. Vilken typ av bostad önskar du att köpa? En bostadsrätt eller en villa? Eller önskar du att bygga ett eget hus?

Drömmer du om det sistnämnda finns det nämligen andra låneupplägg som kan vara mer fördelaktiga. Något som du kan läsa mer om i vår tidigare artikel som handlar om att låna till nybygge.

Önskar du en fast eller rörlig ränta?

I samband med att man tecknar ett bolån har man möjlighet att välja mellan en fast eller rörlig ränta. Man kan också välja att dela upp lånet i två eller fler delar.

Alla alternativ har såklart sina för- och nackdelar. Det gäller därför att du sätta dig in i dessa och funderar över vilket av alternativen som passar bäst för just dig.

Genom att fundera över ovanstående punkter är du väl förberedd inför ditt kommande rådgivningsmöte. Kom däremot ihåg att alltid ställa frågor om det är någonting du är osäker eller funderar kring. Var heller inte rädd för att ställa krav på din bank!

Lycka till.