10 tips när du ska välja mäklare:

Ska du sälja din bostad och funderar på att anlita en mäklare? Att anlita en mäklare är ett viktigt beslut men inte alldeles lätt. För att få ut så mycket som möjligt av din försäljning behöver du hitta en mäklare du kan samarbeta med, som kan ditt område och vet vad som krävs för att få din bostad såld till det högsta priset.

I den här guiden har vi sammanfattat 10 tips som förhoppningsvis ska hjälpa dig att välja mäklare till din kommande försäljning.

1. Fundera på vad du vill ha hjälp med när du säljer din bostad

Vill du ha hjälp med alltifrån styling till marknadsföring eller kan du göra delar av arbetet själv?

2. Boka in möten med flera mäklare

Genom att boka in flera möten kan du bilda dig en uppfattning om vilken mäklare du har bäst kemi med och som du tror skulle göra bäst jobb med att sälja din bostad.

3. Personkemi är viktigt

Personkemi är A och O för ett gott samarbete. Under några hektiska veckor, i vissa fall månader, kommer du och mäklaren ha nära kontakt med varandra. För att försäljningen ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt med bra personkemi. Lita på magkänslan – om du gillar personen bådar det gott för ett lyckat samarbete.

4. Ställ många frågor

Ju mer du vet om försäljningen desto bättre. Vad tycker mäklaren är en rimlig värdering av din bostad? Vilka slutpriser har likvärdiga bostäder i området? Hur många objekt arbetar mäklaren med samtidigt? Hur planerar mäklaren marknadsföra just din bostad. Fråga vad som gör mäklaren till rätt person för uppdraget och be hen gå igenom försäljningsprocessen från start till mål, alltifrån styling, till visning och marknadsföring. Ett tips är även att läsa vår sida om bra frågor att ställa till mäklaren.

5. Välj en mäklare med bra lokalkännedom

En mäklare som känner till ditt område har en stor fördel gentemot en mäklare som inte tidigare arbetat i området. Det finns även en stor möjlighet att mäklaren har kontakter bland köparna i området.

6. Läs referenser

När du jämför mäklare är det viktigt att du tar del av referenser från tidigare säljare. Det kan ge dig en god bild av hur andra upplevt det att arbeta tillsammans med mäklaren.

7. Har mäklaren ett spekulantregister?

Har mäklaren ett register av potentiella köpare kan det snabba på processen och bidra till en smidig och bra försäljning.

8. Är mäklaren registrerad?

Säkerställ att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarregistret. På HittaHem samarbetar vi endast med registrerade mäklare.

9. Diskutera arvode

När du väl hittat potentiella mäklare som uppfyller dina krav och önskemål har det blivit dags att diskutera arvode. Hur en mäklare tar betalt varierar. Det kan röra sig om ett fast arvode, en procentsats på försäljningspriset eller en kombination. Stirra dig inte blind på arvodet, ett högre arvode behöver nödvändigtvis inte vara sämre för dig som säljare. En mäklare med högre arvode kan vara benägen att lägga ned det extra arbetet som krävs för en lyckad försäljning. Läs mer i vår artikel om hur arvodet fungerar.

10. Skriv avtal

Skriv uppdragsavtal och ta reda på vilka villkor som ingår i ensamrätten. I uppdragsavtalet ska de viktigaste förutsättningarna för förmedlingsuppdraget anges, däribland vem som är ansvarig, vilken bostad det gäller, samt arvode. Vanligtvis finns det villkor i avtalet som ger mäklaren ensamrätt att förmedla bostaden. Överlåts bostaden under den perioden har mäklaren rätt till ersättning oavsett om mäklaren hjälpt till med överlåtelsen eller inte. Ensamrätten får inte vara längre än 3 månader. I vissa fall har mäklaren rätt till ersättning även efter ensamrätten löpt ut, exempelvis om bostaden överlåts till någon som mäklaren anvisat.

Därför ska du träffa flera mäklare innan du fattar ett beslut:

Arbetsmetoderna kan skilja sig åt mellan olika mäklare. Vi rekommenderar dig därför att boka in möten med minst tre olika mäklare och gå igenom hur de jobbar. Genom att jämföra deras arbetssätt, engagemang och personlighet kan du komma fram till vilken mäklare du tror är bäst för din kommande försäljning.

I slutändan är personkemin och mäklarens hunger att sälja din bostad två nyckelfaktorer för en lyckad försäljning. En mäklare med ett genuint intresse för din bostad kommer ha lättare att sälja in den till potentiella köpare.

Tänk på det här innan du väljer mäklare

  • Boka in möten med flera mäklare
  • Personkemi är viktigare än arvode
  • Ställ många frågor – ju mer kunskap du har, desto bättre