Får man låna mer än vad huset kostar?

I samband med ett husköp brukar det dyka upp en hel del frågor och funderingar. En av de många frågor som folk brukar ställa är ”får man låna mer än vad huset kostar?”. Här tänkte vi därför reda ut alla frågetecken.

Faktorer som påverkar hur mycket man får låna

Det finns många faktorer som påverkar hur mycket får låna till sitt kommande husköp.

Bolånetaket

En av de främsta faktorerna som påverkar hur mycket du får låna är det så kallade bolånetaket, vilket infördes år 2010 på inrådan av den svenska Finansinspektionen.

I korta drag innebär att bolånetaket att belåningsgraden på bolån får uppgå till max 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste man kunna betala med eget sparkapital, vilket kallas för kontantinsats (inte att förväxla med handpenning).

Vill du köpa ett hus som kostar 3 250 000 kronor innebär detta att du som mest får låna 2 762 500 kronor.

Amorteringskravet

Likt bolånetaket infördes amorteringskravet på inrådan av Finansinspektionen. Detta skedde dock sex år senare och innebär i korta drag att du måste amortera en viss procent av det totala lånebeloppet årligen. Hur stor procentsats du måste betala beror på din belåningsgrad.

Två år efter att amorteringskravet infördes skärptes dessutom kraven ytterligare, vilket innebär att du måste amortera ytterligare 1 procent om lånebeloppet överstiger 4,5 gånger hushållets totala inkomst.

Övriga krav

Bolånetaket och amorteringskravet är däremot inte de enda faktorerna som avgör hur mycket du får låna. Banker och andra långivare kan nämligen ha egna krav, samtidigt som det i stor utsträckning är din ekonomiska situation som avgör hur mycket du har möjlighet att låna.

Ännu mer djupgående information om detta hittar du i vår tidigare artikel där vi tittar närmare på kraven för bolån.

Kan man låna mer än vad huset kostar?

Detta leder oss vidare till den stora frågan som du troligtvis kom hit för att få svar på – får man låna mer än vad huset kostar?

På denna fråga finns det dessvärre inget generellt svar.

Det kan nämligen finnas situationer där du har möjlighet att låna mer pengar än vad huset kostar, men kom ihåg att bolånet som mest får uppgå till 85 procent av bostadens värde!

Om vi däremot ponerar att du har fått ett lånelöfte som gör det möjligt att köpa ett hus för 3 250 000 kronor, och du skulle hitta ett som ”bara” kostar 2 750 000 kronor, skulle du rent teoretisk kunna låna 3 250 000 kronor och använda resterande summa på renoveringar.

Det gäller däremot att kontrollera med långivaren om du har möjlighet att göra detta i praktiken. För att de ska godkänna detta kan du exempelvis behöva göra en kalkyl där du redogör för vad du ska göra.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela kan det alltså finnas situationer där du rent teoretiskt har möjlighet att låna mer än vad huset kostar. Det gäller däremot att man alltid rådfrågar sin långivare om vad som faktiskt gäller i praktiken!