Bostadsrätt eller villa

I Sverige finns det flera olika bostadstyper, varav bostadsrätter och villor är de två vanligaste. Men vad är det egentligen för skillnad mellan dessa bostadstyper och vad bör man tänka på när man ska köpa en bostadsrätt eller villa? Här reder vi ut alla frågetecken.

Kort om bostadsrätter

Bostadsrätt är en upplåtelseform som gör det möjligt för medlemmar i en bostadsrättsförening har rätt att använda en bostad i utbyte mot en avgift.

När man pratar om bostadsrätter förs de flestas tankar till lägenheter. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på att majoriteten av alla bostadsrätter består av just lägenheter. Rent teoretiskt sett kan däremot en bostadsrätt bestå av en villa eller ett radhus.

För att summera det hela består en bostadsrätt vanligtvis av en lägenhet men kan lika gärna vara en villa eller ett radhus. När man köper en bostadsrätt får man rätten att bo i bostaden under obegränsad tid. Detta förutsätter dock att man följer bostadsrättsförenings stadgar.

Kort om villor

En villa, eller hus som det brukar kallas i folkmun, är för många svenskar ett drömboende då det innebär att man får sitt alldeles egna hem och tomt. Till skillnad från en bostadsrätt äger du här bostaden själv, vilket innebär större frihet och fler möjligheter.

I samband med att man ska köpa en villa finns det däremot en del saker som skiljer sig åt från ett bostadsrättköp. Saker som kan vara bra att vara medveten. Framförallt bör du ha koll på begreppen pantbrev och lagfart.

När du ska låna till att köpa en villa sker lånet med bostaden som säkerhet. Eftersom det inte är möjligt att överlåta huset fysiskt använder man sig av pantbrev, vilket bäst kan beskrivas som ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av bostaden. Att teckna pantbrev kostar.

Utöver att teckna pantbrev måste du även skicka in en lagfartsansökan i samband med att du köper en villa. Detta eftersom lagfarter är ett bevis på att du äger fastigheten. Även för detta behöver du betala.

Vad är skillnaden mellan en bostadsrätt och villa?

Som du säkerligen märkt finns det många skillnader mellan en bostadsrätt och en villa. En av de största skillnaderna mellan de två bostadstyperna är däremot att man i en bostadsrätt endast köper sig rätten att bo i bostaden, medan man faktiskt äger en villa.

Att köpa en villa är däremot förenat med en del andra kostnader. Bland annat i samband med det initiala köpet då man kan vara tvungen att teckna nya pantbrev samt betala en lagfartsavgift.