Bolån som egenföretagare

Att driva eget företag är för många svenskar en dröm. Och trots att det kan vara fördelaktigt på många sätt, kan det också vara problematisk på andra. Exempelvis när man ska ta ett bolån. Här tänkte vi därför berätta mer om varför det kan vara en utmaning att få bolån som egenföretagare samt vad man bör tänka på för att öka chanserna att få lånet beviljat.

Varför kan det vara utmanande för egenföretagare att få bolån?

I samband med att man ska ta ett bolån tittar banker och andra långivare på flertalet faktorer innan de bestämmer sig för att neka eller godkänna ens ansökan.

Två av sakerna som de kollar på – och som har en stor inverkan på den övergripande bedömningen – är anställningsform och inkomst.

Från långivarnas perspektiv är det fördelaktigt om man har en fast-/tillsvidareanställning samt en bra inkomst i förhållande till den summa man vill låna. Och det är alltså detta som kan ställa till det när man är egenföretagare!

När man driver ett eget företag, oavsett bolagsform och storlek på bolaget, kan nämligen inkomsterna variera och se annorlunda ut i jämförelse med någon som har en tillsvidareanställning.

Med anledning av detta kan det vara utmanande för långivarna att göra en bedömning av din betalningsförmåga med de standardiserade modellerna som de vanligtvis använder sig av.

Så kan du öka dina chanser att få ett bolån som egenföretagare

Trots att det kan vara mer utmanande att få ett bolån som egenföretagare är det såklart inte omöjligt. Det finns dessutom ett par saker du kan göra för att snabba på processen och öka dina chanser att få ett bolån:

  1. Påvisa att inkomsten är tillräcklig och varaktig

Det viktigaste för en långivare är att du ska kunna klara av de månatliga kostnader som är förenat med ett bolån. Något som kräver en stabil inkomst. Kan du således påvisa för långivaren att du har en tillräcklig inkomst – och har haft det under en längre tidsperiod – kan detta öka dina chanser att få ett lån!

  1. Påvisa att företaget har haft en god historisk lönsamhet

Något annat som kan öka dina chanser att få ett bolån är att påvisa att ditt företaget har haft en historik av god lönsamhet.

  1. Ansök om ett lån med en medlåntagare

Har du en sambo som har en tillsvidareanställning? Då kan ni ta ett gemensamt lån, vilket ökar chanserna för att långivaren ska godkänna er bolåneansökan.