Bolån medlåntagare

Om du är i färd med att ta ett bolån har du troligtvis kommit över begreppet medlåntagare. Men vad innebär egentligen detta? Här reder vi ut alla frågetecken.

Vad är medlåntagare?

När du lånar pengar för att finansiera ett bostadsköp är du en låntagare. Är ni två personer som ska stå på lånet är den andra personen medlåntagare. Med andra ord är det alltså en person som man delar sitt bolån med.

Vem kan vara medlåntagare?

Det allra vanligaste är att man som sambos tar ett bolån tillsammans. Även andra personer kan vara medlåntagare vid ett bolån. Det kan handla om familjemedlemmar som en förälder, bror eller syster, men också någon som inte tillhör familjen, exempelvis en god vän.

Medlåntagare blir allt vanligare

Att man som sambos ansöker om ett lån för att finansiera den gemensamma bostaden har sina naturliga förklaringar. Under de senaste åren har det däremot blivit allt vanligare att föräldrar går in som medlåntagare för att hjälpa sina barn att kunna köpa sin första egna bostad.

Att tänka på som medlåntagare

Om du ska vara medlåntagare finns det en del saker som är viktiga att tänka på.

Framförallt bör du vara medveten om att ni tillsammans är betalningsansvariga för lånet. Med andra ord har alltså båda parter samma skyldigheter och betalningsansvar!

Tänk på att nyttja ränteavdraget

Oavsett om man bor ihop och har lån tillsammans, eller om man som förälder har hjälpt sitt barn att låna pengar till sin första bostad, har man både som låntagare och medlåntagare möjlighet att nyttja ränteavdraget. Något som i korta drag innebär att staten betalar tillbaka en del av dina räntekostnader.

Mer information om detta hittar du på vår sida om ränteavdrag för bolån.

Medlåntagare – inte att förväxla med borgensman

Det är inte ovanligt att personer förväxlar medlåntagare med borgensman. Det finns däremot väsentliga skillnader mellan de två.

Som tidigare nämnts har man som låntagare och medlåntagare samma skyldigheter och betalningsansvar, till skillnad från en borgensman som går i borgen för att betala tillbaka ett lån.

Mer information om det sistnämnda hittar du på vår sida om lån med borgensman.