Bolån ensamstående

Det är många ensamstående som undrar hur det kommer att påverka deras chanser att få lån. Är det svårare att få lån när man är ensamstående eller spelar det ingen roll? Här tänkte vi reda ut detta.

Bolånetaket begränsar hur mycket du får låna

Under 2010 infördes det så kallade bolånetaket, vilket begränsar hur mycket man får låna till sin bostad. Efter de nya bestämmelserna får bolånet uppgå till maximalt 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du kunna betala med egna likvida medel, vilket kallas för kontantinsats.

Låt säga att du önskar köpa en bostad som kostar 2 500 000 kronor. Bolånet får då uppgå till max 2 125 000 kronor. Resterande summa, d.v.s. 375 000 kronor, måste du betala i handpenning.

Vad tittar långivaren på innan de beviljar dig ett bolån?

Trots att man har möjlighet att betala kontantinsatsen betyder det inte att man blir beviljat ett bolån för den summa man hoppats på.

Innan långivaren, exempelvis banken, ger dig ett lån kollar de nämligen på en mängd olika faktorer för att avgöra hur mycket pengar du har möjlighet att låna. Som exempel kollar de på din kreditvärdighet, civilstånd, återbetalningsförmåga, inkomst, utgifter, lånehistorik och liknande.

Är det svårare att få lån som ensamstående?

Generellt sett kan man säga att det är svårare att få lån som ensamstående. Dels eftersom långivaren tar hänsyn till dina inkomster och utgifter, dels eftersom det brukar finnas ett skuldkvotstak som ligger på 4–6 gånger bruttoinkomsten för hushållet.

Skuldkvotstaket innebär att man som mest får låna 4–6 gånger mer än hushållets bruttoinkomst. Eftersom många ensamstående har en lägre lön än de som är sambos (och har två löner), blir således den potentiella lånesumman mindre.

Ser man det ur långivarens perspektiv är det dessutom tryggare att ha två ansvariga för lånet än bara en, även om inkomsten hos den ensamstående kan vara lika hög som om man slår ihop två löner.

Kan man låna pengar trots att man är ensamstående?

Självklart har man möjlighet att låna pengar trots att man är ensamstående. Man bör däremot vara medveten om att lånesumman inte blir lika stor som man hoppats på. För att kunna ta ett större lån kan man höra om någon familjemedlem kan vara medsökande eller borgenär.