Belåningsgrad bolån

Om du är i färd med att låna pengar för att finansiera ett bostadsköp har du troligtvis kommer över termen belåningsgrad. Men vad menas egentligen med belåningsgrad på bostadslån? Det reder vi ut här.

Vad är belåningsgrad?

Under hösten 2010 infördes nya lagar och regler, i folkmun refererat till som bolånetak, vilka begränsar hur mycket pengar man får låna till att finansiera sitt bostadsköp.

I korta drag kan man säga att de nya regleringarna innebär att svenska banker inte får bevilja lån där belåningsgraden överstiger 85 procent. Med belåningsgraden menar man förhållandet mellan bostadens marknadsvärde och lånets storlek.

Så beräknar du belåningsgraden

Att beräkna belåningsgraden är enkelt. Det enda du behöver göra är att dividera ditt bolån med bostadens marknadsvärde.

Låt säga att du äger en villa med ett marknadsvärde om 4 000 000 kronor. Du har ett bostadslån som uppgår till 2 800 000 kronor. För att beräkna din belåningsgrad dividerar du lånets storlek med villans marknadsvärde (2 800 000 / 4 000 000) och kan då se att din belåningsgrad är 70 procent.

Därför är det viktigt att ha koll på belåningsgraden

Som tidigare nämnts infördes det under 2010 ett bolånetak, vilket innebär att svenska banker inte får bevilja bolån där belåningsgraden överstiger 85 procent.

När du ska köpa en ny bostad innebär det att ditt bostadslån får uppgå till max 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent, kontantinsatsen, måste du betala med existerande medel, d.v.s. pengar du har sparat ihop och har liggandes på banken.

Detta är också anledningen till varför det är så viktigt att ha koll på belåningsgraden, så att du kan beräkna hur mycket pengar du kan låna och hur mycket du behöver i kontantinsats!

Låt säga att du ska köpa en ny bostad. Du har tittat på en lägenhet som verkligen faller dig i smaken. Utgångspriset för lägenheten ligger på 2 350 000 kronor. Det innebär att ditt bolån som mest får uppgå till 1 997 500 kronor (2 350 000 x 0.85). Resterande belopp, d.v.s. 352 500 kronor, måste du betala i kontantinsats.

Ju lägre belåningsgrad desto bättre

Du bör sträva efter att ha så låg belåningsgrad som möjligt. För banker och andra långivare är det nämligen mindre riskabelt att låna ut till personer med lägre belåningsgrad, eftersom lånet är taget med din bostad som säkerhet.

Om du tror att din bostad har ökat i värde sedan du köpte den, kan du med fördel låta en mäklare värdera bostaden på nytt. Skulle det visa sig att värdet ökat och belåningsgraden därav blivit mindre, kan du använda detta som ett argument för att få mindre ränta hos banken.