Bättre bolån

När man lånar pengar för att köpa en bostad vill man gärna ha så bra lånevillkor som möjligt. Men hur går man egentligen tillväga för att få ett bättre bolån? Här delar vi med oss av några saker som du kan göra för att ha möjlighet att förbättra dina lånevillkor.

3 tips för att få ett bättre bolån

Att köpa en bostad är en av de största investeringarna man gör i livet. Med tanke på att man i samband med detta tar ett bolån som kan omfatta miljontals kronor, vill man såklart ha så bra lånevillkor som möjligt.

Nedanför har vi därför samlat tre tips och råd som kan hjälpa dig att få ett bättre bolån:

  1. Jämför flera olika långivare

Ett av de bästa sätten att få bättre lånevillkor är att jämföra flera olika långivare.

Inledningsvis kan det vara en bra idé att jämföra snitträntorna och listräntorna hos olika banker, då detta hjälper dig att få en bättre uppfattning om vilken ränta du kan tänkas få hos de olika långivarna.

Det bör däremot tilläggas att snitt- och listräntorna inte är en garanti för att du kommer få samma ränta på ditt bolån. Långivaren gör nämligen en bedömning om räntesatsen i varje enskilt fall, men snitt- och listräntorna hjälper dig åtminstone att få en uppskattning.

För att få en bättre uppfattning om vilken ränta och vilka lånevillkor du kan tänkas få, rekommenderar vi dig att ansöka om ett lånelöfte hos flera olika långivare.

  1. Ansök om ett grönt bolån

Om du planerar att köpa eller redan bor i en bostad som är energieffektiv, kan du ha möjlighet att få ett så kallat grönt bolån. Blir du beviljad denna typ av bolån får du bland annat en rabatt på din bolåneränta.

Exakt hur stor ränterabatt man har möjlighet att få kan variera mellan olika långivare, men vanligtvis uppgår den till 0,10 procentenheter.

Om du är intresserad av att lära dig mer om denna typ av lån, rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi ger svar på frågan ”Vad är ett grönt bolån?”.

  1. Gör en ny värdering av bostaden

Enligt rådande regelverk får belåningsgraden på bolån uppgå till mest 85 procent av bostadens värde. Har du bott en längre tid i bostad, alternativt genomfört omfattande renoveringar, finns det en stor chans att värdet på din bostad har ökat.

Skulle så vara fallet kan du ha möjlighet att förhandla med din långivare och få en lägre ränta på bolånet, då en lägre belåningsgrad oftast är förenat med lägre ränta. Tänk däremot på att detta inte är någon garanti.

För att få klarhet i detta rekommenderar vi dig att kontakta en mäklare som gör en ny värdering av bostaden, vartefter du kontaktar din långivare och hör om de kan erbjuda dig en bättre ränta.

Vill de inte erbjuda dig detta kan det vara värt att prata med andra långivare och höra om du kan få en bättre ränta och bättre lånevillkor hos dem. Det kan då vara värt att flytta ditt bolån.

Sammanfattningsvis

Att få bättre bolånevillkor är något som de flesta eftersträvar. Genom att följa ovanstående tips är chansen stor att du lyckas med just detta. Kom däremot ihåg att det inte finns några garantier eftersom villkoren kan variera mellan olika långivare, samtidigt som det görs en bedömning i varje enskilt fall.