Amorteringsunderlag

Om du vill flytta ditt bolån från en långivare till en annan, är du oftast tvungen att uppvisa ett så kallat amorteringsunderlag. Men vad innebär egentligen detta och varför behövs det? Här reder vi ut alla frågetecken.

När behövs ett amorteringsunderlag?

Som nämnts inledningsvis behövs ett amorteringsunderlag om du vill flytta ditt bolån till en ny bank eller långivare. Det är den nya långivaren som kommer att kräva att du kan visa upp detta underlag.

Vad är ett amorteringsunderlag?

Amorteringsunderlaget är ett dokument som visar vilka amorteringsvillkor som du haft hos den tidigare långivaren. Detta inkluderar dels de amorteringsregler som är lagstadgade, men även eventuella extraamorteringar.

I underlaget framgår det exempelvis uppgifter om:

  • Värdet på din bostad
  • Det datum som långivaren fastställde det amorteringsgrundade värdet
  • Storlek på amorteringsgrundade skuld
  • Eventuell skuld som inte omfattas av amorteringskravet
  • Aktuell skuld som omfattas av amorteringskravet
  • Eventuell skuld som omfattas av det skärpta amorteringskravet
  • Månatlig amorteringskostnad

Hur beställer man ett amorteringsunderlag?

Att få ett amorteringsunderlag är väldigt simpelt. Det enda du behöver göra är att kontakta din nuvarande långivare och säga att du önskar att få ett amorteringsunderlag. De berättar då för dig hur processen går till, då denna kan skilja sig mellan olika långivare.

I vissa fall räcker det med att fråga om dokumentet över telefon, vilket sedan skickas till dig digitalt eller fysiskt. I andra fall kan du vara tvungen att fylla in en begäran på nätet eller åka in till ditt närmsta bankkontor. Oavsett vilket bör dock vara medveten på att det kan ta ett par dagar innan du får tillgång till dokumentet.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela behövs ett amorteringsunderlag om du vill flytta ditt bolån till en ny långivare. Underlaget består av uppgifter om dina nuvarande amorteringsvillkor, både när det kommer till lagstadgade och frivilla amorteringar.