Låna till nyproduktion

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt är för många svenskar en dröm. När man väl ska slå slag i saken finns det däremot en hel del saker som skiljer sig från att köpa en ”vanlig” lägenhet. Här tänkte vi redogöra för en av dessa – nämligen hur det går till när man ska låna till nyproduktion.

Köpa nyproduktion – ett populärt val

Som vi varit inne på inledningsvis är det många svenskar som drömmer om att köpa en nyproducerad bostadsrätt. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på att man får en lägenhet med hög standard, har möjlighet att påverka materialvalen samt slipper delta i budgivningar.

Så går det till när du ska låna till nyproduktion

I samband med att man ska köpa nyproduktion brukar det uppstå en hel del frågor och funderingar. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på det finns vissa väsentliga skillnader i köpprocessen.

En av de vanligaste funderingarna som brukar uppstå är ”hur fungerar det när man ska låna pengar till en nyproducerad bostadsrätt?”.

Nedanför berättar vi därför mer om hur detta går till:

  1. Ansök om ett lånelöfte

Det allra första steget till en ny bostad är att ansöka om ett lånelöfte hos en långivare. Här uppger du information om din ekonomiska och privata situation. Med hjälp av dessa uppgifter har långivaren möjlighet att bedöma hur mycket du har möjlighet att låna till den nya bostaden.

Du bör däremot vara medveten om att ett lånelöfte vanligtvis är giltigt i ett par månader. Med tanke på en nyproduktionsprocess kan pågå i flera år bör du således tänka på att dina ekonomiska förutsättningar kan förändras under tiden.

  1. Påskrift av ett boknings-/reservationsavtal

När du har fått koll på ekonomin och erhållit ett lånelöfte från en långivare är det dags att teckna ett avtal med det företag som ska upplåta bostaden.

Det första steget brukar vara att signera ett så kallat boknings-/reservationsavtal. Detta avtal brukar inte vara bindande, men du brukar oftast vara tvungen att betala en bokningsavgift som går förlorad om det skulle bli så att du inte köper lägenheten.

  1. Påskrift av ett förhandsavtal

Nästa steg är att teckna ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen. Detta avtal brukar vara bindande och du är oftast tvungen att genomföra en förskottsbetalning, vilken däremot räknas bort vid slutbetalningen.

  1. Påskrift av upplåtelseavtal

Ett par månader innan inflyttningen är det dags att skriva på ytterligare ett avtal. Denna gång handlar det om ett så kallat upplåtelseavtal som tecknas av dig och bostadsrättsföreningen.

Innan du skriver på detta avtal brukar du vara tvungen att kontakta din långivare. De gör då en sista kreditprövning för att säkerställa att du fortfarande har de förutsättningar som krävs för att köpa den nyproducerade lägenheten.

  1. Utbetalning av handpenning

När du fått ok från långivaren och skrivit på upplåtelseavtalet är det dags att göra en förskottsbetalning till företaget som byggt bostaden. Detta brukar kallas för handpenning. Avgiften brukar vanligtvis uppgå till 10 procent av bostadens pris, men detta kan variera från fall till fall.

Exempel

Låt säga att du har köpt en nyproducerad lägenhet som kostar 4 000 000 kronor. Handpenningen uppgår till 10 procent. Detta innebär då att du blir tvungen att betala 400 000 kronor.

Har du inte möjlighet att finansiera denna avgift på egen hand, kan du oftast låna till handpenningen hos din långivare. Lånet betalas då av i samband med tillträdet.

  1. Påskrift av slutgiltiga bolånehandlingar

Innan du flyttar in i lägenheten kontaktar du långivaren som går igenom de sista detaljerna, godkänner och betalar ut bolånet.