Byta bank
Det är många svenskar som överväger att byta bank. Men varför ska man egentligen byta bank, är det någonting som lönar sig och vad bör man tänka på i samband med att man ska välja och byta bank? Här reder vi ut alla frågetecken.
Vilka fördelar kan det finnas med att byta bank?
Det finns flera anledningar till varför man överväger att byta bank. Många gånger handlar det om att man är missnöjd med sin bolåneränta, bankens övriga tjänster eller den service man fått.
Trots att man känner sig missnöjd och överväger att byta bank är det många som drar sig från att faktiskt göra det. Något som är dumt, då det finns många potentiella fördelar med att byta bank!
En av de främsta fördelarna – och vanligaste anledningarna till att man byter bank – är för att man har möjlighet att sänka sina räntekostnader på sitt bolån. Genom att byta till en bank som kan erbjuda dig lägre ränta och bättre lånevillkor kan du spara tusenlappar varje år.
Förutom sänkta räntekostnader kan du även ha chans att ta del av andra nykundserbjudanden samt en bättre service.
Är det jobbigt att byta bank?
Nej, att byta bank är inte jobbigt!
Som tidigare nämnts är det många svenskar som överväger att byta bank, men drar sig från att faktiskt göra det. En av de vanligaste orsakerna till detta är för att man tror att det ska vara svårt och jobbigt, vilket inte är fallet.
Att byta bank är nämligen enkelt, då de flesta banker har en gemensam rutin för att det ska gå så smidigt som möjligt att föra över konton och betaltjänster. Förutsatt att denna rutin följs och att du lämnar korrekta uppgifter, bör inte bytet ta längre än några dagar.
Att flytta över sitt bolån till en ny långivare är även det enkelt. I de flesta fall behöver du bara skicka in en ansökan och komplettera den med ett amorteringsunderlag. Har du bundit ditt lån hos din befintliga långivare kan du däremot vara tvungen att betala en så kallad ränteskillnadsersättning.
Vad ska man tänka på när man byter bank?
I samband med att man ska byta bank finns det en hel del saker som är viktiga att tänka igenom. Först och främst gäller det att komma ihåg vilka tjänster man har i dagsläget och vilka av dem man vill flytta till sin nya bank:
- Lönekonton och sparkonton
- Bolån och privatlån
- Sparande i aktier och fonder
- Pensionssparande
- Kort och betalningslösningar
- Bankfack
Därutöver gäller det att komma ihåg att byta uppgifter på automatiska betalningar, vilket är vanligt att man har på prenumerationer och abonnemang där månadskostnaden är densamma varje månad.
Givetvis kan det även dyka upp en hel del frågor och funderingar under processens gång. Det bästa tipset vi kan ge dig då är att prata med din långivare, de besvarar gladeligen dina frågor och hjälper dig att göra bytet så smidigt som möjligt!