Logga in

Låna på befintliga pantbrev

I samband med att du köper eller renoverar en villa eller ett fritidshus, kan du behöva ta ut nya pantbrev. Men vad är egentligen pantbrev och hur fungerar det när man vill låna på de befintliga pantbreven? Här reder vi ut alla frågetecken.

 

En introduktion till pantbrev

I samband med att du tar ett bolån på en villa eller ett fritidshus, tar långivaren, vanligtvis banken, bostaden i säkerhet. Detta görs via ett så kallat pantbrev, vilket enklast beskrivs som ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av din villa eller ditt fritidshus.

För att lära dig ännu mer om vad ett pantbrev är och hur mycket det kostar, rekommenderar vi dig att spana in vår andra sida där vi besvarar frågan ”Vad är pantbrev och lagfart?”.

 

Pantbrev – inte enbart när du köper en ny bostad

Allra vanligast är det att man kommer i kontakt med pantbrev när man är i färd med att köpa en villa eller ett fritidshus. Det finns däremot andra situationer där man också gör det. Mer specifikt om man väljer att genomföra en renovering och finansierar detta genom att låna upp på bostaden.

Verkar det krångligt? Låt oss förklara!

Enligt rådande regelverk får belåningsgraden på bolån uppgå till max 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du finansiera med sparkapital, vilket kallas för kontantinsats.

Skulle det vara så att du vill genomföra en renovering och har en belåningsgrad som understiger 85 procent, kan du välja att utöka det befintliga bolånet och därigenom ta del av bolånets fördelaktiga lånevillkor.

I samband med att man utökar sitt bolån kan man däremot vara tvungen att teckna nya pantbrev, varpå de flesta undrar ”kan jag inte låna med mina befintliga pantbrev?”.

 

Är det möjligt att låna på befintliga pantbrev?

Det beror på.

Huruvida du måste komplettera med nya pantbrev eller inte beror på hur mycket de tidigare pantbreven uppgår till samt hur mycket du är i behov av att låna.

Låt säga att du vill utöka det befintliga bolånet för att finansiera en renovering. Du har beräknat att kostnaden för renoveringen kommer uppgå till 300 000 kronor, så det är alltså denna summa du vil låna.

De tidigare pantbreven är maxade och uppgår till 1 500 000 kronor. Detta innebär då att du blir tvungen att komplettera med nya pantbrev för 300 000 kronor. Notera däremot att den faktiska kostnaden för dig inte blir 300 000 kronor, då du endast behöver betala en viss procent av denna summa.

Skulle de å andra sidan vara så att det fanns utrymme för dessa 300 000 kronor i de befintliga pantbreven, skulle du inte behövt komplettera med nya.

Problemet är däremot att man många gånger tecknar pantbrev för den exakta summan man köper en bostad för, varpå det sällan finns utrymme att låna på befintliga pantbrev.