Logga in

Kreditupplysning bolån

I samband med att man ska ta ett bolån genomför banker och andra långivare en så kallad kreditupplysning. Men vad innebär egentligen detta och vad bör man eventuellt tänka på? Här reder vi ut allt du vill veta om kreditupplysningar vid bolån.

 

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är baserad på din personliga ekonomiska historik och nuläge. Med andra ord är det en handling som innehåller information om dina inkomster, fastighetsinnehav, lån och aktiva krediter, eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldon samt tidigare kreditupplysning.

 

Gör alla banker och långivare en kreditupplysning?

Ja, alla banker och långivare genomför en kreditupplysning innan de beviljar ett bolån.

 

Varför görs en kreditupplysning när man ska ta ett bolån?

Att låna ut pengar till någon är alltid förenat med en viss risk. Det gäller oavsett långivarens storlek. För att banker och andra långivare ska kunna göra en adekvat riskbedömning och bedöma huruvida du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att klara av de kostnader som är förenade med ett bolån, exempelvis amortering och ränta, använder de sig av en kreditupplysning.

I enlighet med den rådande Konsumentkreditlagen är dessutom banker och andra långivare tvungna att göra en noggrann kreditprövning innan de beviljar ett privat- eller bolån.

 

Hur går det till när en kreditupplysning genomförs?

Som privatperson och låntagare behöver du inte göra någonting i samband med en kreditupplysning. Det är någonting som sköts av långivaren, som vänder sig till ett företag som erbjuder denna typ av tjänster.

Det finns flera företag som kan erbjuda kreditupplysningstjänster. Den största och mest använda aktören är däremot Upplysningscentralen, även kallad UC, som ägs av storbankerna.

 

Kreditupplysningar kan påverka ditt kreditbetyg negativt

Alla svenskar har ett så kallat kreditbetyg / kreditvärdighet, vare sig man är medveten om det eller inte. Det kan enklast beskrivas som ett mått på din förmåga att betala lån och skulder.

Ett högt kreditbetyg innebär att du har god förmåga att betala dina lån och skulder, medan ett lågt betyg innebär att du inte dålig förmåga att sköta dina åtaganden.

Skulle det vara så att ditt kreditbetyg är för lågt ökar chansen för att du ska bli nekad att ta ett privat- eller bolån.

Det finns flera faktorer som kan påverka ditt kreditbetyg. En av sakerna som kan påverka ditt betyg är antalet kreditupplysningar. När någon begär en kreditupplysning av dig är den synlig i 12 månader. Ju fler upplysningar som görs, desto sämre blir ditt kreditbetyg. Något som kan vara bra att veta om man är i färd med att skaffa ett bolån!